Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk
AV/PB/06/6582

Onderwerp Datum
Pension fund governance 24 januari 2006

In september 2004 heb ik de Stichting van de Arbeid verzocht het vraagstuk rondom pension fund governance (PFG) ter hand te nemen. Ik heb hierbij expliciet aandacht gevraagd voor de betrokkenheid van gepensioneerden en de mate waarin governance-aspecten zijn te onderscheiden aan rechtstreeks verzekerde regelingen.
Ik heb vervolgens een plan van aanpak ontvangen, dat ik u bij brief van 19 januari 2005 heb doen toekomen (Kamerstukken II, 2004/05, 28 294, nr. 12).

De Stichting van de Arbeid is samen met het Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO), de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen, de Stichting voor Ondernemingspensioenfondsen het Verbond van Verzekeraars aan de slag gegaan.

Gezien de grote diversiteit tussen pensioenfondsen is bewust gekozen voor zelfregulering. Het behoort tot de verantwoordelijkheid van sociale partners en de pensioenfondsen om vorm te geven aan goed en transparant bestuur van de pensioenfondsen. Dit is noodzakelijk voor behoud van het vertrouwen in de fondsen.

Ik ben verheugd u te kunnen meedelen dat partijen overeenstemming hebben bereikt over ./. een gezamenlijke set van principes. Hierbij bied ik u deze `Principes voor goed pensioenfondsbestuur (Pension Fund Governance)' aan.

Met deze principes wordt een nieuwe weg ingeslagen. Er worden uitspraken gedaan over zeggenschap, toezicht en verantwoording. De principes die nu voorliggen zijn naar mijn mening een goed uitgangspunt op basis waarvan binnen de pensioenfondsen de governance kan worden vormgegeven.

Door partijen is er bewust voor gekozen nu geen uitspraken te doen over de structuren van governance. De kern is dat de principes van zeggenschap, verantwoording en toezicht bij ieder pensioenfonds zijn terug te vinden. De wijze waarop deze principes worden geïnstitutionaliseerd is aan de fondsen zelf.

2

In 2008 zal een evaluatie plaatsvinden die zal uitwijzen op welke manier de fondsen zijn omgegaan met de vormgeving van de principes en welke `best practices' verankerd moeten worden. Gezien de samenhang tussen medezeggenschap en governance hebben de StvdA en het CSO besloten het medezeggenschapsconvenant nog een jaar langer te laten doorlopen, namelijk tot 2008. Hierdoor kunnen governance en medezeggenschap gezamenlijk geëvalueerd worden.

Het bestuur van de Stichting van de Arbeid heeft mij deze principes voor pension fund governance aangeboden met het verzoek tot wettelijke verankering van de naleving. Ik ben voornemens deze wettelijk te verankeren in de Pensioenwet. Dit zal gebeuren via een nota van wijziging waarbij het kabinet nader zal ingaan op een aantal inhoudelijke aspecten.

Tot slot merk ik op dat naar de mening van het kabinet met hetgeen door partijen is afgesproken en de wettelijke verankering daarvan in de Pensioenwet het initiatiefwetsvoorstel van het lid Bakker (Kamerstukken II 2004/05, 28354) over de bestuursstructuur van pensioenfondsen overbodig is geworden.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)