Gemeente Moerdijk


gecombineerde vergunningen = winst voor inwoners en bedrijven

De gemeente Moerdijk gaat inwoners en bedrijven aanmoedigen om vergunningen gecombineerd aan te vragen. De combinatie heeft praktische en financiële voordelen. Moerdijk loopt met deze werkwijze twee jaar voor op de invoering van de omgevingsvergunning in Nederland. Het ministerie van VROM is bijzonder te spreken over de voortvarende werkwijze van Moerdijk.

Vanaf 1 januari 2008 gaan gemeenten allemaal omgevingsvergunningen afgeven. Voor ieder project, of het nu gaat om een particulier bouwplan of om de vergunningen voor een groot bedrijf, wordt de aanvraag en de afgifte gecombineerd. Moerdijk is inmiddels al zo ver dat de vergunningen kunnen worden behandeld als omgevingsvergunning. De aanvraag en de afhandeling gebeuren gecombineerd, alleen de wetgeving staat Moerdijk soms nog in de weg om ook de afgifte te combineren. Er staat bijvoorbeeld in de wet dat een bouwvergunning pas afgegeven kan worden als de milieuvergunning afgerond is.

Moerdijk is bijzonder voortvarend met de invoering van gecombineerde vergunningen, twee jaar voordat het verplicht wordt. De eerste winst die gehaald kan worden door bedrijven en particulieren, is van praktische aard. Door alle vergunningen te combineren, wordt uitgesloten dat er tegenstrijdigheden voorkomen of dat na de eerste vergunning blijkt dat de volgende onmogelijk afgegeven kan worden. Belemmeringen die zouden kunnen opduiken, kunnen zo bij de aanvraag al uit de wereld worden geholpen.

De tweede winst is van financiële aard. De afdeling Vergunningen en Handhaving heeft bij vijf grote gecombineerde vergunningen uitgerekend hoeveel tijd het scheelt in de behandeling van de aanvraag en de afgifte. Deze tijdwinst komt ten goede aan de klant in de vorm van een korting op de leges. Leges zijn immers administratieve kosten. Is er minder administratie, dan kan het ook goedkoper, zo is de stelling.

Twee voorbeelden: voor particulieren levert het gecombineerd aanvragen van een bouw- en een sloopvergunning respectievelijk 5% en 50% korting op. Bedrijven die een bouw- en een milieuvergunning tegelijk aanvragen, krijgen 10 % korting op de bouwleges. Een lijstje met de kortingen is toegevoegd aan dit persbericht en ligt bij het Vergunningenloket.

De gemeente heeft inmiddels de verordening op deze wijzigingen aangepast. Dat betekent dat het gecombineerd aanvragen van de vergunningen met onmiddellijk ingang van start kan gaan. Het Vergunningenloket in het gemeentehuis speelt een belangrijke rol in de voorlichting. Steeds meer inwoners en bedrijven weten de weg naar het Vergunningenloket te vinden om vroegtijdig hun plannen te bespreken. De medewerkers van het Vergunningenloket geven daar verder tekst en uitleg over de voordelen van het combineren van vergunningen.