Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

24 januari 2006

Omgang met gehandicapten is jong geleerd, oud gedaan

Wie als kind in aanraking komt met mensen met een handicap of gezondheidsprobleem, voelt zich op latere leeftijd meer op z'n gemak bij hen. Ook denkt men positiever over deze groep en vindt men minder vaak dat zij zich achter hun ziekte of aandoening verschuilen. Dit blijkt uit een onderzoek dat TNS NIPO uitvoerde in opdracht van de Commissie het Werkend Perspectief (CWP) en de Taskforce Handicap en Samenleving (TFHS). In het onderzoek stond de vraag centraal of, en in welke mate, contact op jonge leeftijd met gehandicapten, chronisch zieken en psychische of psychiatrische patiënten invloed heeft op de beeldvorming op latere leeftijd.

Landelijk projectweek XS2-SCHOOL
Naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek hebben CWP en TFHS, Stichting de Uitdaging voor... gevraagd een landelijk projectweek te ontwikkelen voor groep 8 van het basisonderwijs waarin kinderen mét en zonder handicap of gezondheidsproblemen elkaar ontmoeten. De projectweek met als titel XS2-SCHOOL zal plaatsvinden in de week van 13 t/m 17 maart 2006. Deze week ontvangen alle basisscholen een vooraankondiging van XS2-SCHOOL en eind februari krijgen zij het lesmateriaal (inclusief DVD) toegestuurd. Naast kennisoverdracht en ontmoetingen, is het de bedoeling dat leerlingen van groep 8 tijdens de projectweek de toegankelijkheid van hun eigen school gaan onderzoeken en hun bevinden zelf op internet plaatsen.

Minder op zijn gemak
Naast eerder genoemde resultaten blijkt uit het onderzoek van TNS NIPO ondermeer dat er een verschil bestaat in de houding tegenover mensen met psychische of psychiatrische handicaps, en mensen met lichamelijke handicap. Van de ondervraagden zegt 45% zich moeilijk een houding te kunnen geven tegenover mensen met psychische problemen of psychiatrische aandoeningen. Terwijl maar 16 en 22% dat moeilijk vindt tegenover respectievelijk mensen met een lichamelijke handicap of chronische aandoening.

Commissie het Werkend Perspectief en Taskforce Handicap & Samenleving

Te veel mensen in de maatschappij en in het arbeidsproces staan aan de zijlijn of dreigen aan de zijlijn te raken als gevolg van een (arbeids)handicap. Daar willen de Commissie het Werkend Perspectief en Taskforce Handicap & Samenleving (gefinancierd door het ministerie van SZW en VWS) samen met Stichting de Uitdaging voor... verandering in brengen. Want iedereen is er bij gebaat als zo veel mogelijk mensen aan het werk zijn. Een belangrijk onderdeel hierbij vormt het werken aan een positievere en realistischere beeldvorming over mensen met een arbeidshandicap.

Noot voor de pers
Voor meer informatie over XS2-SCHOOL surft u naar www.xs2-school.nl of u kunt contact opnemen met Anneloes Oosterlee via telefoonnummer: 0297 564749 of anneloes@vankeep.nl