Provincie Zuid-Holland

Zuid-Holland begeleidt ouders van tegendraadse jeugd

De eerste gediplomeerde ouderbegeleiders zijn aan de slag gegaan bij de Bureaus Jeugdzorg Haaglanden, Rotterdam en Zuid-Holland. Wat begon met een goed initiatief van de gemeente Dordrecht is uitgegroeid tot actie in geheel Zuid-Holland. Met mogelijk landelijke gevolgen. Ouderbegeleiding bij jeugdreclassering is mogelijk gemaakt door de inzet van extra geld dat Provinciale Staten van Zuid-Holland beschikbaar hebben gesteld.

Criminele jongeren komen na hun 'misstap' in aanmerking voor jeugdreclassering. Het gaat er daarbij om te voorkomen dat zij opnieuw of verder afglijden in de criminaliteit. De jeugdreclasseerder richt zich op de jongeren die weer positieve stappen gaan zetten in de maatschappij. Dat is vaak een moeilijk traject met veel valkuilen. Uiteraard voor de jongeren zelf, maar de praktijk laat zien dat ook veel ouders ondersteuning kunnen gebruiken bij het weer op weg helpen van hun kinderen.

OuderbegeleidingDe ouderbegeleiders gaan samen met een jeugdreclasseerder op pad en maken gebruik van de effectieve methodieken die zijn ontwikkeld in het project 'Ouders van tegendraadse jeugd'. Zij gaan uit van de specifieke vraag en behoefte van de ouders om hun opvoedvaardigheden te versterken. Zo zijn er bijvoorbeeld oudertrainingen die ouders helpen beter te communiceren met hun kinderen en grenzen te stellen aan het gedrag van de jongere. Gediplomeerde ouderbegeleiders zijn inmiddels aan de slag gegaan bij de teams Jeugdreclassering van de Bureaus Jeugdzorg in Rotterdam, Den Haag, Alphen aan den Rijn en Dordrecht.

EffectiviteitsonderzoekGedurende enkele jaren wordt onderzoek gedaan om de resultaten van de ouderbegeleiding in kaart te brengen. Dit effectiviteitsonderzoek wordt betaald door de ministeries van VWS en Justitie. Bij positieve resultaten zou ouderbegeleiding in heel Nederland kunnen worden ingevoerd.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22