Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (24/01)

OOSTERHOUT NB, 24 januari 2006

Arrestatie na achtervolging

GILZE: De politie arresteerde in de nacht van maandag 23 januari op dinsdag 24 januari een 20-jarige inwoner van Roosendaal. De man probeerde zich aan een politiecontrole ontrekken toen agenten hem rond
01.25 uur wilden spreken op de Nerhoven. Hij ging er in een VW Golf vandoor, waarna een achtervolging ontstond. De man reed met snelheden boven de 160 km/u, negeerde rode verkeerslichten en ging zelfs spookrijden op de A-58. De meldkamer zette meerdere eenheden om de vluchtende man in te sluiten. Op de Kapellekensbaan in Alphen reed de man met hoge snelheid op een rotonde af en ging daarbij rechtdoor. De auto kwam met een klap tot stilstand, waarna de bestuurder te voet weg vluchtte. Hij rende door een sloot en liep hierna tegen een ijzerdraad aan, dat om een weiland gespannen was. De agenten konden hem toen inrekenen. Uit onderzoek bleek dat er op zijn auto valse kentekenplaten zaten en dat de man geen rijbewijs had. Het contactslot bleek doorverbonden te zijn, maar het is nog niet duidelijk of het om een daadwerkelijk gestolen auto gaat. Omdat de kentekenplaten in Roosendaal gestolen waren, is de verdachte overgedragen aan de Roosendaalse politie.

Naar Bureau Halt vanwege twee opgeven valse naam

WAGENBERG: Een 15-jarige meisje uit Hooge Zwaluwe moet voor een alternatieve straf naar Bureau Halt. Tot twee keer toe noemde zij een valse naam op het moment dat ze een bekeuring kreeg. De eerste keer was op 11 januari jl. toen ze geverbaliseerd werd vanwege het fietsen zonder licht. Op 24 januari deed ze het opnieuw toen ze op dezelfde locatie weer een bekeuring kreeg voor het fietsen zonder licht. Ze moest mee naar het politiebureau, waar haar echte identiteit werd vastgesteld. De agenten controleerden nu haar personalia via haar school en de gemeente Drimmelen, waar ze als inwoner ingeschreven staat. In overleg met de Officier van Justitie kreeg ze een verwijzing naar Bureau Halt.

Snelheidsmeting op verzoek van omwonenden

DONGEN: Op basis van klachten van omwonenden besloot de politie om op dinsdagochtend 24 januari een snelheidsmeting te houden in de Merkelbachstraat Het gaat daar om een zogenaamde 30 km-zone. De politie gebruikte de LaserGun en stelde van circa 40 voertuigen de snelheid vast. Zeven automobilisten reden 37 km/u of sneller en zijn door de politie aangesproken over hun snelheid. In 2 gevallen dacht men te maken te hebben met een straat waar 50 km/u was toegestaan. De overige automobilisten reden onbewust harder. Hoogst gemeten snelheid betrof 45 km/u. Opmerkelijk was dat alle bestuurders afkomstig waren vanuit deze wijk. De agenten schreven dit keer geen bekeuringen uit omdat het om een meting ging.

Politie betrapt dronken automobilist

OOSTERHOUT: In de nacht maandag controleerde de politie op de Rijksweg A-27 de bestuurder van een personenauto. Dat gebeurde rond 03.00 uur. De 25-jarige Dongenaar had alcohol gedronken. De man moest mee naar het politiebureau om een ademanalyse te ondergaan. De
ademanalyse-apparatuur gaf een uitslag van 505 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. De agenten maakten proces-verbaal tegen de man op. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van 5 uur opgelegd. De verdachte is om 05.30 uur weer in vrijheid gesteld.

Woninginbrekers actief in Nieuwendijk

NIEUWENDIJK: In de nacht van maandag 23 januari op dinsdag 24 januari is er ingebroken in vier woningen in Nieuwendijk. Op basis van de aangiften stelt de politie een nader onderzoek in. De inbreker sloeg twee keer toe op de Prinses Julianaweg. In een geval bleef het bij een poging. De andere woning werd wel doorzocht, maar er werd niets ontvreemd. Ook bezocht de inbreker een woning aan de Rijksweg en ging daar vandoor met een zaklamp en een beautycase. In deze drie gevallen kwam de dader binnen door de zogenaamde Bulgaarse methode toe te passen. Bij deze werkwijze breekt de inbreker het cilinderslot af. De cilinder is het gedeelte waar de sleutel in een deur gaat. Die zit normaal ingepakt in twee slotschilden (beslag). Als dit geen veiligheidsbeslag is, kan de inbreker dit beslag ombuigen. Natuurlijk mogen de bevestigingsschroeven van de slotschilden niet aan de buitenkant zitten. Een inbreker schroeft het dan gewoon los. Door de slotschilden te verwijderen kan de inbreker bij de cilinder komen. Door die af te breken, kunnen ze het slot eenvoudig openen. In de Vijverstraat trad om 03.30 uur het inbraakalarm in werking. De dader had een bovenlichtje opengebroken en ging er vandoor zonder buit.

Agenten controleren schoolkluisjes van leerlingen

OOSTERHOUT: In overleg met de directie van het Florijncollege en op basis van het project 'De Veilige School' hield de politie een controle van kluisjes op deze onderwijsinstelling. Dat gebeurde op dinsdag 24 januari. Hierbij werden ongeveer 272 kluisjes gecontroleerd en Er werden geen bijzonderheden aangetroffen in de kluisjes. De teamleiding van de school was erg te spreken over het politieoptreden. De studenten waren behoorlijk onder de indruk. Er volgen de komende tijd meer van dit soort controles.

Snelheidscontroles in Gilze en Rijen

GILZE EN RIJEN: De radarauto van de politie stond op maandag 23 januari opgesteld binnen de grenzen van de gemeente Gilze en Rijen. De apparatuur registreerde de snelheid van 1.358 passerende voertuigen. Van 100 autos werd een fotografische opname gemaakt, omdat de bestuurder te snel reed. Zij krijgen binnenkort de boete thuisgestuurd. Het overzicht ziet er als volgt uit:

Locatie controle: Julianastraat in Rijen
Maximum snelheid : 50 km/u
Van 09.25 uur tot 10.55 uur
Aantal passanten: 402
Aantal overtredingen: 38
Hoogste snelheid: 90 km/u

Locatie controle: Chaamseweg in Gilze
Maximum snelheid : 80 km/u
Van 11.20 uur tot 12.50 uur
Aantal passanten: 210
Aantal overtredingen: 11
Hoogste snelheid: 107 km/u

Locatie controle: Nassaulaan in Rijen
Maximum snelheid : 50 km/u
Van 13.15 uur tot 14.45 uur
Aantal passanten: 555
Aantal overtredingen 23
Hoogste snelheid: 67 km/u

Locatie controle: Statenlaan in Rijen
Maximum snelheid: 50 km/u
Van 14.55 uur tot 16.25 uur
Aantal passanten: 191
Aantal overtredingen 28
Hoogste snelheid: 82 km/u

Arrestatie vanwege tanken zonder betalen

OOSTERHOUT: Een 38-jarige Oosterhout is door de politie opgepakt op verdenking van diefstal. De verdachte heeft de afgelopen tot vier keer toe getankt bij een benzinestation aan de Pasteurlaan. De man reed iedere keer weg zonder de brandstof af te rekenen. Een medewerker van het bedrijf deed aangifte. Op dinsdagochtend 24 januari is de verdachte gearresteerd. Hij heeft inmiddels een bekentenis afgelegd.

Auteur: Jeroen Steenmeijer