Dienstenbond CNV

CNV Media beschuldigt Alcan Packaging van slecht werkgeversschap 24-01-2006

Persbericht

CNV Media beschuldigt het internationaal beursgenoteerde bedrijf Alcan van slecht werkgeversschap en heeft de onderhandelingen voor een sociaal plan opgeschort. Aanleiding voor de beschuldiging is de slecht onderbouwde adviesaanvraag voor sluiting van Alcan Packaging Amsterdam. CNV Mediabestuurder Richard Leloux: Een bedrijf met een netto winstmarge van een miljoen euro per jaar met zon 50 werknemers, dat is om je vingers bij af te likken. Zon bedrijf sluiten puur en alleen vanwege winstmaximalisatie op langere termijn is te gênant voor woorden. Een gang naar de rechter is daarop het enige antwoord.

De directie van Alcan kondigde 9 november aan in de loop van 2006 het bedrijf Alcan Packaging Amsterdam te willen sluiten. Werknemers hebben zich daarop georganiseerd in een personeelsvertegenwoordiging (PVT). Zij hebben vervolgens gevraagd om een onderbouwing en een adviesaanvraag. Leloux: Die adviesaanvraag is dun, gezocht en niet onderbouwd en voorzien van gemanipuleerde cijfers. Het kan de toets der kritiek zeker niet doorstaan. De interne financiële mensen staan er al niet achter, laat staan de accountants. Het bedrijf zegt het belang van het personeel hoog te achten. Dat blijkt allerminst uit dit handelen. De PVT zal dan ook via een advocaat een kort geding aanspannen.

De bestuurder wijst op het gevaar van globaliseringseffecten. Orders worden hier in Nederland weggehaald om de winstgevendheid elders in andere landen te vergroten. Dit is niet uit te leggen in normale verhoudingen. Alcan Packaging Amsterdam is een modern, uptodate, zeer winstgevend bedrijf. Geen enkele rechter zal sluiting van zon gezond bedrijf dan ook toestaan, zo is de verwachting. Dit is onnodig 50 gezinnen brodeloos maken in een branche waar het werk toch al niet in ruime mate voorhanden is. Vervolgens wordt de maatschappij opgezadeld met de kosten van de werkloosheidsuitkeringen. Een niet te verkopen boodschap dus; die ontwikkeling zullen we snel proberen te keren.

Voor nadere informatie:

Richard Leloux, bestuurder, 06 - 20 47 18 91
Lilly van Geest, persvoorlichter, 06 - 10 88 41 41