Gemeente Kerkrade

24.01.06: Lupinehof Kerkrade: Toonbeeld van Verzorgd Wonen

Gedeputeerde van de provincie Limburg Odile Wolfs onthult het naambordje van de huiskamer, samen met de bedenkster van de naam mevr Crutzen en wethouder André Brauers. Op dinsdag 24 januari bracht gedeputeerde van de provincie Limburg mevrouw Odile Wolfs een werkbezoek aan de gemeente Kerkrade. Samen met wethouder André Brauers bezocht mevrouw Wolfs de Lupinehof.

Lupinehof
De Lupinehof is een woon-zorgcomplex met 54 appartementen van zo'n 100m2 groot, waar mensen zelfstandig kunnen blijven wonen terwijl ze zorgdiensten en welzijnsdiensten kunnen afnemen. Behalve de appartementen zijn in de Lupinehof ook een wijkzorgsteunpunt van Zorggroep Meander, een multifunctionele ruimte, een kantoorruimte van SGL en het rayonkantoor van Hestiagroep aanwezig. De aanwezigheid van deze voorzieningen maken de Lupinehof tot een complex waar wonen, welzijn en zorg optimaal gecombineerd worden.
De Lupinehof is gerealiseerd door Hestiagroep, in samenwerking met het Ministerie VROM, de provincie Limburg, de gemeente Kerkrade en Zorggroep Meander.

Financiën
Met het realiseren van de Lupinehof is een bedrag gemoeid van EUR 10 miljoen.
Het Ministerie VROM heeft in het kader van de tijdelijke maatregel Woonzorg Stimuleringsregeling (WZSR) EUR 453.000 aan subsidie vertrekt.
De provincie Limburg heeft voor het realiseren van de zorgwoningen aan Hestia een aanvullende subsidie verstrekt van EUR 270.000 in het kader van de beleidsmaatregel Wonen, Welzijn, Zorg. Verder heeft de provincie Limburg aan Zorggroep Meander voor de inrichting van het wijkzorgsteunpunt een subsidie verstrekt van EUR 50.000,- in het kader van het provinciale speerpunt "Optimale zorg voor ouderen en mensen met een beperking".
De gemeente Kerkrade heeft in het kader van het ISV-1 budget EUR 500.000 toegekend voor de ontwikkeling van het woon-zorg-gebouw. Zorggroep Meander heeft voor de zorgwoningen een bijdrage aan Hestia-groep toegezegd van EUR 108.000.
Hestiagroep heeft een onrendabele top van EUR 36.000 per verhuureenheid (in totaal een bedrag van EUR 1.944.000) genomen. Bij de realisering van de Lupinehof heeft de Hestiagroep energiebesparende maatregelen genomen, en daarmee de woonlasten voor de huurders verlaagd. Dankzij deze maatregelen heeft Hestia bijdragen van het Energieburo Limburg àEUR 20.000 en van de gemeente Kerkrade à EUR 48.600 ontvangen.

Wonen, welzijn, zorg
De rijksoverheid heeft landelijk de zogenaamde "extramuralisering van de zorg" ingezet. Dat wil zeggen dat de zorg steeds minder binnen de muren van verpleeg- en verzorgingshuizen wordt verleend en steeds meer bij de mensen aan huis.
De realisatie van de Lupinehof past uitstekend in deze ontwikkeling. Door de sterke vergrijzing die Kerkrade kent, zal het aantal mensen dat zelfstandig wil blijven wonen, terwijl ze min of meer aangewezen zijn op verzorging, toenemen. Als dit niet kan in hun eigen vertrouwde omgeving, dan in complexen waar ze hun zelfstandigheid kunnen blijven behouden, terwijl ze gebruik kunnen maken van diensten op het gebied van zorg en welzijn. Dit stelt hoge eisen aan een complex, een combinatie van wonen, welzijn en zorg.
De Lupinehof voldoet hieraan en is daarmee een goed voorbeeld van de afstemming over de aspecten wonen, welzijn en zorg op plaatselijk niveau.