Verdachten digitale fraude aangehouden

Eindhoven, 24-01-2006 o De Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland (BRZN) heeft zes personen aangehouden in verband met een onderzoek naar fraude met internetbankieren, vervalste creditcards en hacken. De verdachten zijn afkomstig uit Rotterdam, Maassluis, Amsterdam en Den Haag.

Aanleiding voor een onderzoek was aangifte door Visa en Interpay van betalingen met vervalste creditcards. Medio 2005 zijn hiervoor drie verdachten aangehouden. Tijdens het onderzoek bleek dat een criminele organisatie op grote schaal fraude pleegde via internetbankieren. Ook werden computergegevens gehackt. Dit was aanleiding voor het onderzoeksteam om een doorstart te maken.

De nu aangehouden verdachten konden de fraude plegen door gegevens van de creditcardhouders via internet te hacken. Deze persoons- en inloggegevens werden verhandeld en vervolgens op originele creditcards of andere pasjes met magneetstrips geplaatst. Met de vervalste pasjes werden dagelijkse aankopen gedaan en luxe vakanties geboekt.

Ook verkregen de verdachten via internet toegang tot privé-rekeningen van klanten van de Postbank. Middels listige kunstgrepen werd geld overgeboekt naar bankrekeningen van de verdachten. Ook werden via de gehackte bankrekeningen de mobiele telefoons opgewaardeerd. Bij constatering van de fraude werd aangifte gedaan door de Postbank en door benadeelde klanten van de Postbank.

De totale schade van de fraude is op dit moment nog niet bekend. De illegaal verkregen inkomsten zijn veelal weer uitgegeven. Vermoedelijk gaat het om enkele honderdduizenden euros. De Postbank heeft de benadeelde rekeninghouders schadeloosgesteld.