Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van Vendrik over ouderen die teveel voor hun zorgpolis betalen

Kamerstuk, 24-1-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-K-2646791

24 januari 2006

De antwoorden van minister Hoogervorst, mede namens de staatssecretaris van Financiën, op de vragen van het Kamerlid Vendrik (GroenLinks) over ouderen die teveel voor hun zorgpolis betalen (2050605030).

Vraag 1
Hebt u kennisgenomen van het artikel `Ouderen betalen massaal te veel voor zorgpolis'? 1)

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Klopt het bericht dat ongeveer 400.000 huishoudens die AOW ontvangen tot ruim EUR 500 teveel betalen voor hun zorgverzekering via de inkomensafhankelijke bijdrage?

Vraag 3
Waarom is voor deze systematiek gekozen? Is het teveel betalen door AOW-ers een voorziene en gewenste uitkomst?

Vraag 4
Is het kabinet van plan rente te betalen over deze vorm van lening door AOW-ers? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2, 3 en 4
De situatie dat er premies terugbetaald moeten worden is een bekend fenomeen bij de premieheffing werknemersverzekeringen. Daar komt het sinds jaar en dag voor dat er bij een werknemer, die twee of meer dienstbetrekkingen heeft, een bedrag aan premies werknemersverzekeringen wordt ingehouden dat hoger is dan het maximum. Tot 1 januari 2006 konden werknemer en werkgever een verzoek bij het UWV indienen om de teveel betaalde premies terug te krijgen. Vanaf 1 januari 2006 is dit proces bij de Belastingdienst ondergebracht. Aangezien de heffing van de inkomensafhankelijke bijdrage ZVW, net als de premieheffing werknemersverzekering, is gemaximeerd en er dus teveel inkomensafhankelijke bijdrage kan worden geheven als er sprake is van twee of meer inhoudingsplichtigen, is aangesloten bij het proces zoals dat ook bij de premieheffing werknemersverzekeringen is ingeregeld. Belangrijke wijziging in beide processen is dat betrokkene er nu niet meer om hoeft te verzoeken, maar dat de Belastingdienst na afloop van het jaar de teveel betaalde premies en inkomensafhankelijke bijdrage ambtshalve terugbetaalt. De Belastingdienst vergoedt over deze terugbetaling heffingsrente.

Vraag 5
Welke andere oplossingen zijn er mogelijk?

Antwoord 5
Tijdens de behandeling van de Invoerings- en Aanpassingswet ZVW is aangegeven dat aan de mogelijkheid om een verzoek tot teruggaaf voorafgaand aan of in de loop van het kalenderjaar in te dienen grote uitvoeringstechnische bezwaren verbonden zijn. Deze bezwaren zien op het feit dat pas na afloop van een jaar met zekerheid te zeggen is of er teveel inkomensafhankelijke bijdrage is afgedragen. Gedurende het jaar kan het inkomen van een verzekerde immers fluctueren. Om te voorkomen dat vervolgens naheffingsaanslagen worden opgelegd aan de inhoudingsplichtigen, is ervoor gekozen het teveel betaalde in het volgende jaar terug te betalen.

1) Trouw, 15 december jl.