Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van Kant over een enquête onder plastisch chirurgen

Kamerstuk, 24-1-2006

Antwoorden van de minister op kamervragen van het Kamerlid Kant over een enquête onder plastisch chirurgen.
(2050605890)

DBO-K-U-2650976

24 januari 2006

Vraag 1
Hebt u kennisgenomen van de NOVA-uitzending over de enquête onder plastisch chirurgen?

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Wat is uw reactie op de mening van de meerderheid van de plastisch chirurgen dat zorgverzekeraars te veel macht hebben en die macht misbruiken?

Vraag 3
Wat is uw reactie op de mening van de meerderheid van de plastisch chirurgen, dat zorgverzekeraars de patiënten misleiden, ze onjuist informatie geven, en ze de behandelingen vertragen onder andere door machtigingsprocedures? Strookt de mening van de plastisch chirurgen volgens u met de werkelijkheid? Zo ja, waarom wel? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2 en 3
Voor het antwoord op deze vragen verwijs ik naar mijn antwoord op vraag 2 van het lid Arib (vraagnummer 2050605880).

Vraag 4
Wat is uw reactie op de klacht van plastisch chirurgen, dat zorgverzekeraars door middel van machtigingsprocedures het werk van plastisch chirurgen vertragen? Deelt u de mening dat de patiënt hier het slachtoffer van wordt?

Antwoord 4
Ik ben van mening dat deze klacht ongenuanceerd is en in het algemeen niet klopt. Voorts verwijs ik naar mijn antwoord op vraag 4 van het lid Arib (vraagnummer 2050605880).
Tevens wijs ik erop dat in die gevallen waarin de zorgverzekeraar nagaat of een behandeling tot de verzekerde zorg behoort en of de verzekerde daarop is aangewezen, ook wordt voorkomen dat de verzekerde achteraf met de rekening van een niet door de verzekeraar vergoede behandeling wordt geconfronteerd.

Vraag 5
Is het rapport dat u heeft toegezegd over plastische chirurgie al afgerond? Zo ja, wat zijn de conclusies? Zo neen, wanneer kunnen we dat rapport verwachten?

Antwoord 5
Neen. De rapportage over het onderzoek naar de plastische chirurgie zal ik in april a.s. naar de Tweede Kamer zenden.

Vraag 6
Wat gaat u doen om de onrust bij plastisch chirurgen en patiënten weg te nemen?

Antwoord 6
Ik zal verder overleg voeren met de beroepsgroep, het College voor zorgverzekeringen en zorgverzekeraars. In dat overleg zal ik onder meer het belang van goede en toetsbare afspraken tussen plastisch chirurgen en zorgverzekeraars aan de orde stellen. Plastisch chirurgen, patiënten en zorgverzekeraars hebben baat bij dergelijke afspraken.

Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen van het lid Arib (PvdA) eveneens ingezonden 5 januari 2006 (vraagnummer 2050605880).