Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

17-1-2006

De ministeries van Verkeer en Waterstaat en VROM onderzoeken talloze maatregelen om de luchtkwaliteit langs snelwegen te verbeteren. Zo bekijken beide departementen samen met overheden, kennis- en adviesorganisaties en bedrijven mogelijkheden om bijvoorbeeld snelwegen te overkappen en wegen nat te maken. Dit gebeurt in het innovatieprogramma Luchtkwaliteit.

Door wegen regelmatig nat te maken dwarrelt minder fijn stof op. Lichtgewicht overkappingen over de snelweg met daarin luchtfilters verbeteren plaatselijk de luchtkwaliteit. Eind 2005 inventariseerde het programma (voorgenomen) maatregelen in onder andere Scandinavië, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, België, Italië, de Verenigde Staten (vooral Californië), Canada en Japan.

Schone lucht-portaal
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat werkt nog aan een digitale Schone luchtportaal op internet met daarop meer informatie over onder meer wet- en regelgeving en een platform voor proefessionals om kennisa uit te wisselen. Die moet in de loop van 2006 gereed zijn. Het Schone luchtportaal komt tot stand in samenwerking met VROM, Rijkswaterstaat, Kenniscentrum voor verkeer, vervoer en infrastructuur CROW, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en InfoMil, dat namens VROM overheden informeert over milieubeleid.