Vereniging Nederlandse Gemeenten

vng: uitkomst eerste termijn wmo-debat bemoedigend

Hoewel in het kamerdebat over de Wmo, de Wet op maatschappelijke ondersteuning, ruim vijftig amendementen aan de orde zijn geweest zijn de basiselementen van de wet en de sturingsfilosofie overeind gebleven: gemeenten kunnen in overleg met direct betrokkenen en partners in de zorg lokaal maatwerk gaan ontwikkelen.

De Kamer lijkt te gaan instemmen met de overheveling van alle huishoudelijke hulp in de AWBZ, zo bleek uit het Wmo-debat van de Tweede Kamer op 23 januari 2006. Kort daarna heeft een delegatie van de VNG opnieuw constructief overleg gevoerd met de staatssecretaris Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mevrouw C.I.J.M. Ross-van Dorp. In dit overleg is terug gekeken op het debat in de Tweede Kamer.

Het ziet er naar uit dat de Kamer de invoeringsdatum van de Wmo wil verschuiven van 1 juli 2006 naar 1 januari 2007. De VNG bepleit indringend om in dat geval het peiljaar voor het bepalen van het budget voor de nieuwe taken in de Wmo te handhaven op 2005. Een latere invoeringsdatum heeft financiële consequenties. Ook de Kamer is bezorgd over de financiële randvoorwaarden.

De Tweede Kamer debatteert donderdag 25 januari 2006 plenair over de Wmo. Het overleg tussen de VNG en het Kabinet wordt volgende week voortgezet. Centraal staan dan de consequenties van de latere ingangsdatum voor het macro-budget.