Waterschap Velt en Vecht


Inloopavond over aanpak Aalderstroom

Waterschap Velt en Vecht en Dienst Landelijk Gebied houden een inloopavond over de werkzaamheden rond de Aalderstroom. De inloopavond wordt gehouden op dinsdag 24 januari 2006 om 19.30 tot 22.00 uur in Café-Restaurant De Herbergh van Zweel in Zweeloo, Hoofdstraat 15.

Aalderstroomgebied wordt aangepakt
In het stroomgebied van de Aalderstroom en Westerstroom worden in 2006 diverse werkzaamheden ten behoeve van natuur en water uitgevoerd. Het project is mogelijk geworden door de ruilverkaveling Mars- en Westerstroom, waarvoor DLG en de landinrichtingscommissie verantwoordelijk zijn. De werkzaamheden zullen naar verwachting aan het einde van het jaar zijn afgerond.

Ruimte voor water
In de ecologische verbindingszone ten noorden en zuiden van Aalden en Zweeloo wordt de oever aan één zijde van de beek verbreed en natuurvriendelijk ingericht. In het gebied zal in de natuurgebieden door het nemen van maatregelen vernatting optreden. De Westerstroom, het vervolg van de Aalderstroom, zal op het terrein van Natuurmonumenten, ten zuiden van Zweeloo/Aalden, opnieuw als meanderende (kronkelende) beek worden aangelegd. Een bochtige beek houdt het water namelijk langer vast dan een hele rechte. Op bepaalde delen in het natuurgebied mag het water op het land stromen, zodat het water tijdelijk in het gebied wordt vastgehouden.

Dit alles is nodig omdat de klimaatsverandering, met name de hevige regenbuien van de afgelopen decennia, waterschappen nopen tot het nemen van maatregelen. Het beleid is erop gericht water eerst vast te houden voordat het wordt afgevoerd. Dit voorkomt stuwing in grotere watergangen en rivieren en daarmee de kans op wateroverlast.

Waterkwaliteit en natuur
De werkzaamheden zijn gericht op het ecologisch herstel van de beek en de aangrenzende natuurgebieden. In de ecologische verbindingszone ten noorden en zuiden van Aalden en Zweeloo wordt aan één zijde de oever natuurvriendelijk ingericht. De aanwezige stuwen worden voor vissen passeerbaar gemaakt. Op het terrein van Natuurmonumenten ten zuiden van Aalden en Zweeloo wordt de nieuwe, kronkelende beek ondiep aangelegd. In ondieper water is de lichtinval groter. Hierbij hebben flora en fauna baat. In de landinrichting is circa 650 hectare vrijgemaakt voor waterberging en natuur.

Terinzagelegging
Het ontwerpplan ligt vanaf 19 januari tot en met 2 maart 2006 ter inzage in het waterschapskantoor op de burgemeester Feithsingel 2 te Coevorden en op het districtskantoor te Sleen, Zetelveenweg 3. U kunt het plan en het reactieformulier ook downloaden.

(pdf-bestand ) Download hier het ontwerpplan Herinrichtingsplan Aalderstroom.

(pdf-bestand) Download hier de kaart Herinrichtingsplan Aalderstroom.

(pdf-bestand) Download hier het reactieformulier.

Burgemeester Feithsingel 2, Postbus 330, 7740 AH Coevorden, Tel (0524) 592222, Fax (0524) 592200