MINLNV: Uitnodiging voor de pers

Ministerie lnv

http://www.minlnv.nl

19 januari 2006

UITNODIGING VOOR DE PERS - EERSTE HYGI.NECODE LEVENSMIDDELEN

Minister Veerman geeft op 24 januari voor het eerst officieel goedkeuring aan een hygiënecode, het Handboek Voedselveiligheidscertificaat Akkerbouw (VVAK). Een hygiënecode is een instrument van en voor de sector waarmee praktisch invulling gegeven wordt aan de nieuwe Europese hygiëneverordeningen. Het HPA-Certificeringsoverleg heeft het VVAK opgesteld en ter goedkeuring ingediend. U bent van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij de uitreiking van de beschikking voor goedkeuring aan de voorzitter van het HPA.

Doel van de hygiënecode is dat voldaan wordt aan de hygiëneregelgeving, waarbij discussie over de wijze waarop de open normen worden ingevuld zo veel mogelijk worden voorkomen. Sinds 1 januari 2006 zijn de nieuwe Europese hygiëneverordeningen voor levensmiddelen en diervoerders van kracht, het hygiënepakket. Kenmerkend voor dit pakket zijn de nadruk op eigen verantwoordelijkheid voor producenten en het beschouwen van de gehele voedselketen in plaats van individuele schakels.

Om de eisen van het hygiënepakket te vertalen naar de praktijk worden per sector hygiënecodes opgesteld. Na goedkeuring door de minister van LNV kunnen ondernemers deze gebruiken en zal dit de leidraad zijn voor controle.

Het HPA ontvangt de officiële goedkeuring van het VVAK op 24 januari uit handen van minister Veerman. Dit vindt plaats bij de Firma L. van Vliet & Zn, Ronduitweg 5, Zuid-Beijerland. Indien u hierbij aanwezig wilt zijn, verzoeken wij u contact op te nemen met Nynke van der Zee, tel. 070 378 4018.