Gemeente Leeuwarden

Schets Nieuw Zaailand Schets Nieuw Zaailand

Gemeenteraad kritisch over Nieuw Zaailand

Bron: gemeente Leeuwarden (24-01-2006) Dat er een referendum komt over het Nieuw Zaailand is voor 99% zeker. Het weerhield de gemeenteraad van Leeuwarden maandagavond 23 januari er echter niet van om de plannen kritisch en uitgebreid te bespreken tijdens een integrale commissiebijeenkomst.

Klaas Zwart van de PvdA en Thea Koster van het CDA lieten zich ronduit positief uit over het project. De Leeuwarder binnenstad kan een forse impuls goed gebruiken, want `de bezoekersaantallen lopen hard terug', aldus Zwart. `De koude en winderige vlakte wordt weer een plein met allure,' stelde Thea Koster.

Piet van der Wal van PAL GroenLinks en Gijs Jacobse van de NLP lieten een heel ander geluid horen. Beiden maakten gebruik van een PowerPointpresentatie ter ondersteuning van hun betoog tegen de plannen.
Volgens Van der Wal past de vrijdagmarkt in haar huidige vorm niet binnen de plannen van het college en haar partners. Alleen als de geplande winkelwand langs het Ruiterskwartier vervalt, is er voldoende ruimte voor de markt.
Gijs Jacobse vergeleek de plannen met een Staatsloterijreclame. `Het college schets een mooier plaatje dan ze in werkelijkheid kan bieden'. Wat de NLP woordvoerder betreft worden de plannen eerst door een onafhankelijke commissie getoetst.

Leefbaar Leeuwarden en de ChristenUnie vinden dat het plein in haar huidige vorm moet blijven bestaan. Niets doen is wat hen betreft de beste optie. Freerk Kalsbeek van de SP deed een oproep om het Bonnema-legaat openbaar te maken.

De VVD twijfelt nog over de plannen. Fractievoorzitter Aukje de Vries plaatste haar vraagtekens bij de financiële risico's. De overlast voor bedrijven en omwonenden tijdens de werkzaamheden is een punt van aandacht. `Is fasering van de plannen een optie?', vroeg zij het college.

Maandag 30 januari staan de plannen voor het Nieuw Zaailand op de agenda van de gemeenteraad.