Provincie Noord-Holland

24-1-2006

Onderwerp

Herontwikkeling Hembrugterrein

Ans Meiborg

De provincie Noord-Holland verleent in het kader van het beleid Culturele Planologie opdracht aan een onafhankelijk externe projectmanager om de gestagneerde herontwikkeling van het Hembrugterrein vlot te trekken. Met deze opdracht beoogt de provincie de impasse in de samenwerking tussen de gemeente Zaanstad, het Rijk en de provincie Noord-Holland te doorbreken.

Het Hembrugterrein is het voormalig terrein Artillerie Inrichtingen van Defensie met een omvang van circa 45 hectare op de kruising van de Zaan en het Noordzeekanaal. Op het terrein staan cultuurhistorisch waardevolle gebouwen waarvan reeds 11 zijn aangewezen voor plaatsing op de monumentenlijst. Het is landschappelijk gezien een aantrekkelijk gebied met een industrieel monumentale uitstraling dat medio 2003 in onbruik is geraakt. De beoogde bestemming voor dit gebied omvat woningbouw, bedrijfsgebouwen en een justitiële inrichting. De herontwikkeling van dit gebied ligt sinds enige tijd stil als gevolg van onoverbrugbare verschillen van inzicht tussen de drie betrokken overheden over de toekomstige invulling van het terrein.

Op initiatief van de provincie is voor de herontwikkeling van het Hembrugterrein gekozen voor een benadering vanuit de werkwijze van Culturele Planologie. Culturele Planologie houdt onder andere in dat de cultuurwaarden van een gebied integraal onderdeel worden gemaakt van de planontwikkeling. Een waardegerichte benadering in plaats van belangengerichte benadering, waarbij de gewenste uitkomsten niet zozeer als doelstellingen van het ontwikkelingsproces worden gezien maar als randvoorwaarden. Het is daarmee bij uitstek een methode om situaties waarin patstellingen zijn ontstaan te doorbreken door cultuur en culturele waarden als richtinggevend te beschouwen.

De externe projectmanager zal als onafhankelijke partij de belangen van de verschillende partijen inventariseren en een plan van aanpak formuleren dat de basis kan vormen voor een gezamenlijke ontwikkelingsvisie voor de herontwikkeling van het Hembrugterrein.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ans Meiborg, tel. (023) 5143642.