Gemeente Arnhem

Geitenkamp - Monnikenhuizen presenteert toekomstvisie aan de raad Nieuwe woningen bouwen, voor zowel verkoop als huur. Huurhuizen op de Geitenkamp te koop aanbieden. De sociale problemen in de wijk aanpakken. De terugkeer van een sociaal werker. En wooncorporaties die bij verstoring van het woongenot snel en resoluut ingrijpen. Dat is de kern van de toekomstvisie Dorp in de Stad II die het wijkplatform Geitenkamp-Monnikenhuizen onlangs aanbood aan de gemeenteraad en het college van B&W. De gemeente zal dit perspectief actief benutten als referentie en toetsingskader bij ontwikkelingen voor Geitenkamp-Monnikenhuizen op langere termijn, gezien vanuit de wijk. Het bevat een aantal aanbevelingen op fysiek en sociaal gebied.

Fysiek
Dorp in der Stad II noemt locaties waar mogelijk (tot 570) nieuwe woningen gebouwd kunnen worden, zowel voor huur als koop. Dit zullen vooral driekamerappartementen zijn en vier- of vijfkamerwoningen voor gezinnen met kinderen. Daarnaast zullen wooncorporaties in de Geitenkamp huurhuizen te koop gaan aanbieden. Zon 30 procent van de huurwoningen moet koopwoningen worden - nu zijn bijna alle woningen op de Geitenkamp huurwoningen.
Dit zal zorgen voor een financiële impuls in de wijk, zegt Dick van Veldhuizen, die het wijkperspectief namens het wijkplatform in de raadzaal aanbood. We verwachten dat koopwoningen meer draagkrachtige bewoners zullen aantrekken. Op Monnikenhuizen komen geen huurwoningen in de verkoop.

Sociaal
De sociale problemen in de wijk moeten doeltreffender worden aangepakt, aldus het wijkperspectief. Daartoe zou de samenwerking tussen wijkwinkel, buurtcentrum, scholen, politie, kinderopvang, jongerencentrum, het zorgpunt en de peuterspeelzalen moeten worden versterkt. De Geitenkamp is weliswaar stedenbouwkundig een zeer fraaie wijk, maar de circa 4500 bewoners hebben aandacht en zorg nodig om mee te kunnen doen in de hedendaagse samenleving, aldus Van Veldhuizen.

Daarnaast moet er gerichte aandacht komen voor de individuele aanpak van bewonersproblemen. Hiervoor wordt de terugkeer van een sociaal werker in de wijk bepleit. Van Veldhuizen: Veel mensen hebben het niet breed en hebben onvoldoende hulp om hun eigen problemen aan te pakken. We hebben de gemeenteraad gevraagd of er extra geld vanuit Den Haag voor steun aan lage inkomens kan worden ingezet.

Bij verstoring van het woongenot tenslotte, ligt er volgens het wijkperspectief een taak voor de wooncorporaties. Zij zullen eerst snel de oorzaken moeten achterhalen en vervolgens contact zoeken met hulpverlenende instanties om de overlast bij de wortel te kunnen aanpakken en uit te roeien.

De plannen in het wijkperspectief zijn niet vrijblijvend. Er worden prestaties verwacht. Gemeente, wooncorporaties, welzijns- en onderwijsinstellingen zullen hierover afspraken maken. Jaarlijks wordt bekeken of deze prestatieafspraken ook daadwerkelijk worden gehaald.

Eigen initiatief
Opmerkelijk is dat de wijk zelf het initiatief nam voor Dorp in deStad II, dat is gemaakt in samenwerking met het bureau K3. Achterliggende gedachte is om zo zelf grip te houden op fysieke en sociale ontwikkelingen in Geitenkamp-Monnikenhuizen. Daarom moet het wijkperspectief gezien worden als een richtlijn voor de gemeente voor het uitstippelen van beleid met betrekking tot die ontwikkelingen. We rekenen er dan ook op dat we de komende maanden met de gemeente in gesprek gaan om aan de uitwerking te werken, aldus Van Veldhuizen.

Het feit dat een wijk zelf een complete visie over haar wijk presenteert, is vrij uniek. Bijzonder is ook de totstandkoming ervan. Van meet af aan is de wijk bij Dorp in de Stad II betrokken, onder meer door bewoners voortdurend te informeren over het doel en de werkwijze. Andere betrokken partijen waren gemeentelijke diensten, organisaties en instellingen. Dit vanuit het besef dat wanneer deze partijen het wijkperspectief dragen, het effect ervan groter zal zijn.

Het wijkperspectief kunt u als 61782546 bytes hier downloaden als pdf bestand.
23 januari 2006