Socialistische Partij

Palestijns drama: kiezen onder bezetting

SP-senator Tiny Kox is waarnemer voor de Raad van Europa bij de Palestijnse verkiezingen van 25 januari 2006. Vanuit Palestina doet hij verslag.

22 Januari 2006 * Drie dagen voor de Palestijnse parlementsverkiezingen van 25 januari neemt de spanning toe. Er tekent zich een nek-aan-nek-race af tussen de regerende Fatah-partij en de oppositionele fundamentalistische Hamas, terwijl alternatieve lijsten zich inspannen hun kandidaten gekozen te krijgen. Maar welke keuze de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza woensdag ook maken, hun land blijft bezet door het Israelische leger. Dát is het grote drama van deze verkiezingen.

De delegatie van de Raad van Europa is een van de internationale waarnemers die op uitnodiging van de Palestijnse Autoriteit bekijken in hoeverre er sprake is van vrije en eerlijke verkiezingen. Daarbij zullen de interne verhoudingen in de gaten gehouden worden tussen partijen, de toegang tot de media, de vrijheid van optreden, en de stembusgang. Daarnaast zal gekeken moeten worden in hoeverre de Israëlische bezettingsmacht verstorend werkt, door bij checkpoints de doorgang van Palestijnse kiezers te blokkeren of traineren of anderszins de gang naar de stembus te belemmeren.

Als voorproefje van haar macht heeft Israël vandaag in Gaza met een precisiebom een auto opgeblazen met daarin naar verluidt Palestijnse militanten. Wellicht is het een vergeldingsmaatregel voor de zelfmoordaanslag van afgelopen donderdag, toen een 20-jarige jongeman zich in Tel Aviv opblies en 20 Israëlische burgers verwonnde. Eerder heeft Israël verordonneerd dat er in Oost-Jeruzalem geen campagne gevoerd mag worden door kandidaten van Hamas, de partij van de door de Israëli's opgeblazen invalide sjeik Ahmad Yassin.

De meeste Palestijnse bewoners van dit deel van Jeruzalem zullen overigens elders hun stem moten uitbrengen omdat op basis van de Oslo-akkoorden er maar enkele duizenden Palestijnen in Jeruzalem zelf mogen stemmen. De rest van de 123.000 geregistreerde kiezers zal buiten de grenzen van El-Kuds, de Heilige, zoals islamieten Jeruzalem noemen, moeten stemmen. Een andere keuze hebben ze niet. Israëlische soldaten zijn overal op de Westelijke Jordaanoever dominant aanwezig. Hun wil is wet - al veertig jaar, hoe strijdig ook met alle uitspraken van de Verenigde Naties. Het maakt veel Palestijnen cynisch, verlaten als ze zich voelen door de internationale gemeenschap.

Toch lijkt een hoge opkomst mogelijk, nu het eens almachtige Fatah regelrecht uitgedaagd wordt door de radicale Hamas-beweging, die een onverzoenlijke houding tegen de Israëlische bezetters koppelt aan een omvangrijk sociaal hulpverleningsnetwerk en de regerende Fatah-partij van te veel toegeeflijkheid beschuldigt. Veel Palestijnen lijken hun geloof in de partij van wijlen Yasser Arafat aan het verliezen te zijn, ook vanwege de onmacht van de Palestijnse Autoriteit om daadwerkelijk iets te doen voor de over het algemeen arme Palestijnen. Daarnaast klagen veel mensen over corruptie in de bezette gebieden. "Alles is hier te koop," vertelt een jongeman me, die op zijn winkel in de Salah en-Din straat grote posters van een van de kleinere lijsten heeft hangen. "Stemmen, baantjes, vergunningen. Alles wordt verhandeld. Daarom moeten mensen op hém stemmen." Daarbij wijst hij op een van de kandidaten. "Dat is mijn neef."

Bewaking

Mordechai Vanunu woont ook in Oost-Jeruzalem, maar stemmen mag hij niet. Hij is Israëlisch staatsburger - maar niet van harte. Begrijpelijk: hij heeft 18 jaar in een Israëlische gevangenis gezeten omdat hij bekendmaakte dat Israel druk doende was met het produceren van atoomwapens. Landverraad, oordeelde de rechter. Naleving van internationale afspraken, zei Vanunu, wijzend op het verbod van proliferatie van atoomwapens. De gevangenis heeft hem niet van zijn mening afgebracht, vertelde hij me gisteren in een restaurant waar de progressieve goegemeente van Jeruzalem onderdak heeft. "Straks gaat Israël Iraanse atoominstallaties bombarderen, terwijl het zelf volstrekt in strijd met de internationale regels handelt. Israël staat zichzelf steeds dingen toe die voor anderen niet gelden. Dat zie je ook met de bezetting van de Palestijnse gebieden. Volstrekt illegaal maar ze gaan hun gang maar. Ze hebben lak aan alles. Logisch dat veel Palestijnen cynisch worden. Ze voelen zich in de steek gelaten, net als ik door vrijwel alle Israëli's in de steek gelaten werd toen ik in de gevangenis werd gestopt. Gelukkig zijn er mensen en organisaties die wel partij durven kiezen. Die mensen hebben mij geholpen mijn 18 jaren in de cel door te komen en die kunnen nu ook de Palestijnen helpen. Ik hoop daarom dat de verkiezingen goed gaan. Ooit zullen de Israelis moeten toegeven. Maar wellicht duurt dat nog een generatie."

Hijzelf hoopt het niet meer mee te maken, althans niet als Israëlisch staatsburger. Hij wil het land dat hem zoveel onrecht deed, zo snel mogelijk verlaten maar hij krijgt geen toestemming. Integendeel, er hangen hem voortdurend nieuwe processen boven het hoofd. Zo mag hij zich niet inlaten met buitenlanders, laat staan buitenlandse media. Op de dag van de verkiezingen moet hij voor de rechter verschijnen vanwege een interview dat hij eerder aan de BBC gaf. "Ik hoop dat jullie er bij jullie regering op aan blijven dringen dat Israël mij vrijlaat. Net als de Palestijnen. Zoals Israël zich gedraagt is het geen democratie en geeft ze ook de Palestijnen geen echte kans op hun democratie."

In de Israëlische Knesset, de volksvertegenwoordiging, denken ze daar heel anders over, zo hoorde ik er deze morgen. Israël noemt zich graag de enige democratie van het Midden-Oosten. Maar wel een vreemde. Israël noemt zichzelf in haar onafhankelijkheidsverklaring een Joodse staat en dat laat zich moeilijk rijmen met gegarandeerde gelijkwaardigheid van iedereen. In Israël zelf wonen honderdduizenden Palestijnen, die zich, zo blijkt uit recente peilingen, veel meer met de zaak van de Palestijnen in de bezette gebieden verbonden voelen dan met de Israëlische staat. Logisch, omdat ze daarin al sinds 1948 tweederangs burgers zijn. De gids die me rondleidt in het zwaar beveiligde parlementsgebouw in West-Jeruzalem ziet het probleem niet. Palestijnse Israëli's mogen gewoon stemmen. "Gewoonlijk hebben we hier 10 tot 12 zetels die door vertegenwoordigers van minderheden worden ingenomen. Naast Palestijnen hebben we ook nog christenen en Druzen trouwens."

Annemie Lecompte doceert aan de muziekschool van Oost-Jeruzalem. Zij, Belgische met een christelijke achtergrond en een studieverleden in onder meer Zwolle en Utrecht, kwam al lang deze kanten op, eerst aan de Israëlische kant maar daarvan is ze inmiddels genezen. "Haten doe ik de Israëlische Joden niet. Dat zit niet in me. Maar wat ik zie dat ze de Palestijnen aandoen is wel ronduit verschrikkelijk." Zelf heeft ze ook last van de Israëlische bezetting: "Ik geef ook les in Betlehem en Ramallah, plaatsen die maar een paar kilometer verderop liggen. Maar ik doe er soms wel anderhalf tot twee uur over. En dat ben ik nog buitenlands en wit. De Palestijnen worden nog veel slechter behandeld. Checkpoints worden plotseling gesloten of verplaatst en het lijkt alsof de soldaten er plezier in scheppen het zo onzeker mogelijk te maken. Het is een al al vernedering. Veel van mijn leerlingen zijn getraumatiseerd en hun ouders zijn ook al zwaar gestresst, vooral door jarenlange willekeur van de bezetters. Je wordt er treurig van." Toch vindt ze haar huidige baan de mooiste die ze ooit gehad heeft. "Muziek in tijden van crisis, dat is een teken van beschaving. Zo ervaren mijn leerlingen het ook. Ze zijn verschrikkelijk toegewijd. Zo zouden we ze in België wensen. Ik hoop dat ik een uitwisselingsprogramma kan organiseren, zodat mijn leerlingen ook eens in een normale samenleving kunnen rondkijken - en Belgische scholieren hier, want ook in mijn land zijn weinigen bekend met hoe beroerd het er hier voorstaat."

Lord Russell-Johnston zal onze missie hier leiden. De Britse liberaal was al eerder hier, voor de Palestijnse presidentsverkiezingen. Die verliepen boven verwachting goed en leidden tot het presidentschap van Machmoed Abbas, als opvolger van de overleden Yasser Arafat. De missie van de Raad van Europa zal haar werkzaamheden in de komende dagen afstemmen met die van het Europees Parlement, dat hier ook ruimschoots aanwezig is. Vanavond heb ik met hen kennis gemaakt en de meest recente informatie van de Verenigde Naties en de Centrale Verkiezingscommissie bestudeerd. Morgen ga ik naar Ramallah, waar we minister-president Ahmad Qurei ontmoeten en met de voorzitter van de Centrale Verkiezingscommissie de stand van zaken doornemen. Daarnaast staan er gesprekken met de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken en de voorzitter van het huidige parlement op de agenda. Ook treffen we vertegenwoordigers van Fatah in Ramallah. Terug in Jeruzalem staat er een bijeenkomst met kandidaten uit deze regio op het programma. Dinsdag overleggen we met vertegenwoordigers van de kleinere partijen en van Hamas. De minister van binnenlandse zaken en veiligheid zal ons bijpraten over de risico's rondom de verkiezingen. Er is ook nog een bijeenkomst gepland met vertegenwoordigers van de Israëlische bezettingsmacht, om te horen hoe zij zich wel of niet met de verkiezingen zullen gaan bemoeien.

Palestijnse man

Tussen de officiële bijeenkomsten door zoek ik nog zelf gesprekspartners om me bij te praten. Bij voorkeur gewone Palestijnen. Op de verkiezingsdag zelf reis ik in alle vroegte af naar de meest noordelijke plaats van de Palestijnse westoever, Jenin, om daar een aantal verkiezingslokalen te bezoeken en ter plekke te kunnen zien hoe de verkiezingen lopen. De dag na de verkiezingen zal onze missie een verklaring voor de media opstellen met een samenvatting van onze bevindingen.

Verkiezingsposters
Verkiezingsposters

Ondertussen zijn de Palestijnse partijen aan hun laatste verkiezingsinspanningen toe. De eeuwenoude Damascuspoort hangt volgeplakt met posters van kandidaten, af en toe geflankeerd door portretten van Yasser Arafat, alsof hij postuum zijn goedkeuring aan de een of de ander hecht. Of dat ook echt zo is, is niet zeker, net zoals de uitslag en welke regering er na de verkiezingen te vormen zal zijn. Veel mensen hopen dat de uitslag een stevige waarschuwing zal zijn voor Fatah, zonder dat Hamas de grootste wordt. Van zijn kant doet Fatah een dringend beroep op de kandidaten van de kleinere partijen om zich terug te trekken om daarmee Fatah een betere kans tegen Hamas te geven. Of aan die oproep gehoor gegeven zal worden valt te betwijfelen.

Tot de onafhankelijke kandidaten hoort de internationaal bekende Hanna Ashrawi, de voormalige woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit. Zij is teleurgesteld in de prestaties van de regering en wil dat er voortvarender te werk wordt gegaan met de opbouw van een Palestijnse staat. Vraag is of dat überhaupt kan zolang de Israëli's de boel bezet houden en alles kunnen frustreren. Als Palestijnen daarover mochten stemmen, was de bezetting morgen nog afgelopen. Maar dát mogen ze juist niet in het stemlokaal beslissen. Daarvoor zullen nieuwe onderhandelingen nodig zijn en die laten op zich wachten zolang er geen duidelijkheid is over het lot van de nog steeds in coma liggende premier Sharon en de Knesset pas weer na de vervroegde verkiezingen van maart bijeen zal komen. De Palestijnse én Israëlische verkiezingen zullen uitmaken wie er straks aan de onderhandelingstafel zullen zitten.Palestijnen en Israëli's zijn hoe dan ook tot elkaar veroordeeld.