Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Terugkijken op het eigen leven helpt tegen depressie

Utrecht, 24 januari 2006. De kans op een depressie vermindert met 35% bij ouderen die meedoen aan de preventiecursus De verhalen die we leven. Het gaat om een nieuwe methode die is ontwikkeld door het Trimbos-instituut in samenwerking met een aantal GGZ-instellingen. Binnen een gespreksgroep staan ouderen met lichte tot matige depressieve klachten onder leiding van een psycholoog of een sociaal-psychiatrische verpleegkundige stil bij verschillende perioden in hun leven en wisselen ervaringen uit.

Per jaar lijden ongeveer 112.000 ouderen aan een ernstige depressie. Daarnaast hebben nog eens ruim 400.000 ouderen last van depressieve klachten. Bij 43% van de ouderen duurt een depressie langer dan tien maanden en bij 34% wordt de depressie chronisch. Preventie is daarom een belangrijk middel om te voorkomen dat depressieve klachten uitmonden in een (chronische) depressie.

GGZ-instellingen bieden daarom verschillende preventieve cursussen aan, zoals de eerder door het Trimbos-instituut ontwikkelde cursus Donkere dagen, lichte dagen. Nieuw is de preventiecursus De verhalen die wij leven, waarbij ouderen met depressieve klachten elkaar onder leiding van een psycholoog of een sociaal-psychiatrische verpleegkundige hun levensverhalen vertellen, en op die manier weer nieuwe perspectieven vinden om verder te gaan.

Uit de eerste onderzoeksresultaten blijkt dat de kans op het krijgen van een depressie bij deelnemers aan de interventie met 35% daalde in vergelijking met mensen die nog op de wachtlijst stonden voor de cursus. Na afloop van de gespreksgroep deden deelnemers ook meer positieve uitspraken over zichzelf en waren zij minder negatief over hun verleden en toekomst. Deze uitkomsten stemmen overeen met onderzoek in het buitenland van de afgelopen jaren.

De verhalen die we leven is een vorm van integratieve reminiscentie. Een gestructureerde evaluatie van het eigen leven met als doelstellingen: betekenis geven aan en verzoenen met het eigen leven, verwerken van conflicten uit het verleden, en het vinden van nieuwe waardevolle doelen (zingeving). De deelnemers krijgen vragen mee naar huis over hun leven en werken thuis de antwoorden uit. Tijdens de bijeenkomsten worden de antwoorden uitgewisseld en ontstaat discussie. Wanneer de verhalen van de deelnemers negatief gekleurd zijn, wordt gezamenlijk gezocht naar alternatieve, meer positieve verhalen.

In 2005 werd bij zes instellingen voor de GGZ door het Trimbos-instituut een proef uitgevoerd met De verhalen die we leven. Aan de cursussen deden 110 ouderen mee, merendeels vrouwen. Deze maand start het Trimbos-instituut in tien regio s in het land met een nieuw onderzoek naar de effecten van levensverhaalmethoden op de gezondheid van ouderen. Meer informatie over dit onderzoek is te vinden op www.opzoeknaarzin.nl.


---

Voor meer informatie bel Henk Maurits 030-2971138 of Harald Wychgel 030-2971116, voorlichters van het Trimbos-instituut