Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-023       |
|                                            |Arnhem|24 januari 2006|
|                                            |,     |               |
GEDEPUTEERDE STATEN STELLEN VOORKEURSALTERNATIEF VOOR OMLEIDING PUTTEN (N303) VAST Ten noorden van Huinen in westelijke richting naar de Nijkerkerstraat

Gedeputeerde Staten, het dagelijks bestuur van de provincie Gelderland, hebben een voorkeur uitgesproken voor een westelijke omleiding van de rondweg Putten, die aansluit op de Nijkerkerstraat (N798). Komende vanuit Voorthuizen over de N303 buigt het voorkeurstracé ten noorden van het buurtschap Huinen in westelijke richting af richting Nijkerkerstraat. Dit voorkeurstracé wordt a.s. donderdag tijdens een informatieavond toegelicht door gedeputeerde Marijke van Haaren van Infrastructuur en Openbaar Vervoer: "Met ons voorkeursalternatief worden niet alleen de problemen in Putten opgelost, het geeft ook de gemeente de kans de gewenste ruimtelijke ontwikkeling te realiseren, zoals in hun Structuurvisie staat beschreven. Ons alternatief is een compromis tussen het zo veel mogelijk voorkomen van onvermijdelijke ingrepen in het landschap en het optimaliseren van verschillende infrastructurele maatregelen. Ik ben dan ook zeer blij met de bestuurlijke overeenstemming over dit alternatief. Ook de maatschappelijke organisaties zoals de milieufederatie, Kamer van koophandel en Industriële Kring Putten staan achter deze variant." Het voorkeurstracé wordt besproken in de Commissie Verkeer en Water van 15 februari.

In de Tracékeuzenotitie zijn een aantal varianten onderzocht die de verkeersveiligheid, leefbaarheid en verkeersdrukte in Putten tegen moeten gaan. Naast de "referentiesituatie" (het zgn. Nulalternatief) waarin de situatie in 2020 van de infrastructuur zonder aanpassingen is onderzocht, gaat het om de volgende varianten:
. Nulplusalternatief. Hier wordt gebruikgemaakt van de bestaande infrastructuur. Dit tracé loopt over de bestaande N303 tot aan de Van Geenstraat. Vanaf hier wordt de Van Geenstraat gevolgd tot de Nijkerkerstraat (N798). Het bestaande tracé van de N303/Voorthuizerstraat tussen Huinen en Putten zal worden opgewaardeerd. In de bebouwde kom van Putten zullen verkeersremmende maatregelen worden genomen;
. Omleidingsvariant A. Dit is de voorkeursvariant van GS. Dit tracé buigt ten noorden van Huinen in westelijke richting af richting Nijkerkerstraat (N798). Het tracé kruist daarbij halverwege het tracé van de hoogspanningsleiding. Bij dit alternatief zijn ter hoogte van Huinen 3 verschillende varianten: A1, A2 en A3;
. Alternatief B buigt ten zuiden van de kern Huinen in westelijke richting af; het tracé wordt bepaald door koppeling aan de bestaande hoogspanningsleiding in het landschap.


. Alternatief C is gebaseerd op het nulplusalternatief. Bij dit alternatief wordt ook zo veel mogelijk gebruikgemaakt van de bestaande N303/Voorthuizerstraat, waarbij dit gedeelte van het tracé ook wordt opgewaardeerd. Net ten zuiden van Putten loopt het tracé ter hoogte van het huidige sportcomplex direct ten zuiden van de Hooiweg, richting Nijkerkerstraat. Hiervoor zijn vervolgens 2 varianten (C1 en C2).

Informatieavond 24 januari in zalencentrum Stroud in Putten De informatieavond vindt plaats op donderdag 26 januari a.s., aanvang 19.30 uur in zalencentrum Stroud te Putten. Na de informatieavond en de bespreking in de Commissie Verkeer en Water, op 15 februari, is de volgende stap het voorbereiden van de partiële herziening van het Streekplan 2005. Met Putten is afgesproken dat de herziening van het Streekplan in samenhang met de herziening van het bestemmingplan buitengebied van de gemeente de meest geëigende procedure is. Volgens de huidige planning zal de partiële herziening van het streekplan 2005 samen met het Milieu Effect Rapport (MER) in mei 2006 ter visie worden gelegd. De vaststelling door de Staten is voorzien in oktober 2006. De gemeenteraad van Putten zal naar verwachting begin 2007 het bestemmingsplan vaststellen. Na vaststelling door de Staten van de Streekplanherziening start de grondverwerving. Afhankelijk van de voortgang van deze grondverwerving, de beroep- en bezwaarprocedures kan eind 2008 begin 2009 met de uitvoering gestart worden. De uitvoering van de werkzaamheden duurt ongeveer 1 jaar.

Het dorp Putten wordt belast met veel doorgaand verkeer. De hoeveelheid verkeer is zo groot dat de verkeersveiligheid en leefbaarheid binnen de bebouwde kom van Putten worden aangetast. Vooral de Voorthuizerstraat en de Harderwijkstraat worden qua verkeer sterk belast. De provincie Gelderland wil de leefbaarheid van het dorp Putten verbeteren. Daarom is Gelderland een studie gestart naar de mogelijkheden om de provinciale weg N303 om te leggen.