Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-025       |
|                                            |Arnhem|23 januari 2006|
|                                            |,     |               |
VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN VAN 24 JANUARI 2006

Subsidie voor o.a. herstel sprengen, Veluws Verleden, fietspad en 'levend museum' in Hemmen (C2) Het college van Gedeputeerde Staten heeft in het kader van het Provinciaal Uitvoeringsprogramma (PUP) 2005-2006 aan zes projecten subsidie toegekend voor een totaalbedrag van ruim 1,6 miljoen euro. Bijna 370.000 euro is provinciaal geld. De rest komt van het Rijk. Het Waterschap Veluwe krijgt een bedrag van E 350.643,- voor het herstellen van de Vrijenberger- en Veldhuizerspreng in zijn oorspronkelijk karakter. Met deze bijdrage worden kwelzones langs de beek hersteld en de verdroging teruggedrongen. Dit project is tevens met een positief advies voorgelegd aan de Dienst Landelijk Gebied voor een subsidie van het Rijk. E 16.450,- is beschikbaar gesteld voor het evenement 'Terug naar toen'. In Hemmen en omgeving wordt op 29 en 30 april de bevrijdingssfeer van 1945 nagebootst. De bevrijdingsrondrit trekt op de eerste dag, met originele tanks en voertuigen, door verschillende Betuwse dorpen. Ruim 170.000 euro gaat naar het Veluws Bureau voor Toerisme voor het project 'Veluws Verleden', het ontsluiten en beleefbaar maken van het cultuurhistorisch verleden van de Veluwe. Daarnaast ontvangt de Recreatiegemeenschap Veluwe 161.000 euro voor de reconstructie van het fietspad Quadenoord/Panoramapad.

Provincie en Oost-Nederlandse kamerleden vergaderen op 6 februari 2006 (C3) Gedeputeerde Staten hebben het overleg met de Oost-Nederlandse kamerleden op 7 februari 2006 voorbesproken. Tijdens dit overleg wordt onder meer gesproken over de Europese structuurfondsen, kennisbeleid, water, infrastructuur, vitaal platteland, jeugdzorg en de positie van het middenbestuur.

GS stellen voorkeursalternatief voor Rondweg Putten (N303) vast (C7) Gedeputeerde Staten hebben hun voorkeur uitgesproken voor een westelijke omleiding van de rondweg Putten die aansluit op de Nijkerkerstraat (N798). Komende vanuit Voorthuizen over de N303 buigt het voorkeurstracé ten noorden van het buurtschap Huinen in westelijke richting af richting Nijkerkerstraat. Dit voorkeurstracé wordt komende donderdag tijdens een informatieavond toegelicht door gedeputeerde Marijke van Haaren van Infrastructuur en Openbaar Vervoer. Het voorkeurstracé wordt besproken in de Commissie Verkeer en Water van 15 februari 2006. (Zie ook apart persbericht)

Gelderse subsidie voor aardgasbussen op traject Wageningen-Ede (C8) Het dagelijks bestuur van de provincie Gelderland verleent een subsidie van circa 1,4 miljoen euro aan de BBA voor het aanschaffen en onderhouden van 7 gelede aardgasbussen (18 meter) en het aankopen en onderhouden van een aardgasvulstation. De inzet van deze aardgasbussen zal ten goede komen aan het milieu en de leefbaarheid in Ede en Wageningen. De bussen rijden vanaf busstation Wageningen over de Ruggengraat, de Dreeslaan, langs het Ziekenhuis in Ede. Opzet is dat ze eindigen aan de zuidzijde van het Station Ede-Wageningen. De aardgasbussen krijgen een nieuw opvallend design. In de bussen komt ook dynamische reisinformatie. Deze subsidie wordt deels gefinancierd uit de stimuleringsregeling milieukrediet en deels uit het project uitvoering Valleilijn. De aardgasbussen zullen per december 2006 worden ingezet.

Prijsvraag om afgestudeerden studenten in OV te houden (C10) De provincie Gelderland is op zoek naar ideeën en projecten om studenten die afstuderen en hun OV-kaart kwijtraken, in het openbaar vervoer te houden. Het gaat om zo'n 60.000 jongeren. Het college van Gedeputeerde Staten schrijft daarom een prijsvraag uit. Hierop kan iedereen vanaf 1 februari reageren. De prijsvraag is onderdeel van het Innovatieprgramma Openbaar Vervoer van de provincie Gelderland. Het Gelders Parlement trok daar vorig jaar 16 miljoen euro voor uit. Met dat geld wil de provincie allerlei nieuwe en vernieuwende acties en projecten mogelijk maken die bus en trein voor de reiziger aantrekkelijker maken. Op www.gelderland.nl/ovinnovatie is binnenkort binnenkort meer informatie te vinden over de prijsvraag en de criteria waaraan inzendingen moeten voldoen.

Camping 't Meulenbrugge in Vorden mag uitbreiden (F11) Gedeputeerde Staten hebben geen bezwaar tegen uitbreiding van minicamping 't Meulenbrugge in Vorden van 15 kampeerplaatsen naar een camping met 60 kampeerplaatsen. Op de camping worden alleen tenten en toercaravans geplaatst. Er worden geen stacaravans, recreatiewoningen of vaste staanplaatsen gerealiseerd. De camping ligt op een scheiding van bos en agrarische grond in het gebied de Graafschap. Er is rekening gehouden met het ontwerp-bestemmingsplan voor het buitengebied van Hengelo en Vorden. Daarnaast is het verbeteren van de recreatie een beleidsuitgangspunt van de Regio Achterhoek. In het gebied de Graafschap bestaan hiervoor mogelijkheden.

Gedeputeerde Staten hebben Statenvragen beantwoord over het volgende onderwerp:
. "Gelderse Musea Een Dag Per Week Gratis" (A5)
. Behandeling Raad van State van partiële streekplanherziening Gelderland 1996 inzake de concentratie glastuinbouw/champignonteelt in de Bommelerwaard (A6)
. Aanrijtijden ambulances Midden-Gelderland (A7) De beantwoording van statenvragen is na te lezen op www.gelderland.nl in het menu 'provinciale staten'onder 'vergaderingen'.