Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 013

datum: 24 januari 2006

College formuleert jeugdagenda voor de toekomst

Operatie Amersfoort Jong 2006 - 2010

Het college heeft een kader opgesteld waarbinnen het jeugdbeleid de komende vier jaren kan worden ingevuld. Vijf hoofdprogramma's, afgeleid uit het dagritme van kinderen en jongeren, ordenen bestaande activiteiten en nieuwe initiatieven die ertoe bijdragen dat de jeugd opgroeit met een gevoel van sociale verbondenheid. Het is de bedoeling om zowel binnen als tussen de programma's meer samenhang te brengen en versnippering tegen te gaan. Het voorstel wordt ter peiling voorgelegd aan de raad. Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart kan de nieuwe gemeenteraad vervolgens accenten leggen voor de uitvoering van deze dynamische jeugdagenda.

Een hele operatie

De maatschappij verandert en dat beïnvloedt hoe onze jeugd opgroeit en wordt opgevoed. De rijksoverheid draagt meer bevoegdheden aan de gemeenten over in de nieuwe wetten op de jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning. Ook wijzigt het onderwijsachterstandenbeleid. Het beleidskader geeft per deelprogramma inzicht in bestaande activiteiten die worden voortgezet, vernieuwingen die op stapel staan en aandachtsgebieden voor nadere verkenning. Het is een uitgebreide agenda voor de toekomst waarbinnen vele onderwerpen worden aangepakt en uitgewerkt. Al met al een hele operatie: Operatie Amersfoort Jong.

Amersfoort, jonge stad met talenten
Eenderde van de Amersfoortse bevolking is jonger dan 24 jaar. Met de uitbreiding van de stad zal dat aandeel verder toenemen. Veel jeugd in de stad geeft dynamiek en biedt extra kansen voor creativiteit en experimenten. Jongeren vragen erom uitgedaagd en geprikkeld te worden. Ze willen allemaal ergens kampioen in worden. Deze heftige drang om je talent te laten bloeien, geeft een vitaliteit en een uitstraling aan de stad, die de gemeente goed wil benutten ("stad van talenten"). Maar veel jeugd vergroot ook de kans op overlast, kleine criminaliteit en gevoelens van onveiligheid. Alle reden dus om het nieuwe jeugdbeleid stevig aan te pakken: veel aandacht voor de positieve kanten van een jonge stad, maar ook met voldoende zorg voor kinderen en jongeren bij wie probleemloos opgroeien niet vanzelf gaat.

Programma's afgestemd op het dagritme van de jeugd Jeugd in Huis
Ouders zijn als eerste verantwoordelijk voor het grootbrengen van hun kinderen. Maar als dat nodig is, moeten ouders kunnen rekenen op ondersteuning bij hun opvoedende taak. De gemeente zorgt niet alleen voor adequate hulp als er problemen zijn gerezen, maar doet ook haar uiterste best om er op tijd bij te zijn als een kind dreigt uit te vallen.

Jeugd op School
Op school leren kinderen en jongeren, zodat zij later goed voorbereid en met de juiste kwalificaties een baan kunnen vinden. Scholen verzorgen zelf hun onderwijsprogramma; de gemeente heeft uitsluitend een rol waar het onderwijs en de wereld daarbuiten elkaar raken. Zij ondersteunt de scholen bij het leggen van verbindingen met opvoedingsondersteuning, vrijetijdsbesteding en jeugdzorg. Maar ook met het zoeken naar samenhang met de andere vier programma's om elkaar wederzijds te kunnen versterken.

Jeugd op Straat
Een jeugdvriendelijke stad biedt voldoende ruimte voor kinderen en jongeren om op straat te zijn zonder overlast te veroorzaken. Speel- en ontmoetingsplekken zijn nodig maar er zijn er niet genoeg; jongeren hebben ook behoefte aan (enig) toezicht en steun. Een veilige omgeving is een eerste vereiste voor iedereen die zich thuis wil voelen op straat.

Jeugd op een Club
Deelname aan een sportvereniging of andere vorm van vrijetijdsbesteding geeft kinderen en jongeren de kans om te oefenen met sociale verantwoordelijkheid. Een club is bij uitstek de plek waar waarden als solidariteit en respect voor een ander betekenis krijgen. Door actief mee te doen aan vrijetijdsactiviteiten ontwikkelen kinderen een steviger gevoel van sociale verbondenheid.

Jeugd aan het Werk
Ook in dit programma gaat het vooral om het behalen van startkwalificaties. Een diploma geeft meer kans op duurzaam werk. Voor jongeren die echt niet in staat zijn om hun opleiding af te maken, wordt gezocht naar een leerwerktraject dat hun alsnog een diploma oplevert. Er wordt toegewerkt naar een sluitende aanpak waarbij alle jongeren individueel maatwerk wordt geboden.

Informatie: Bianca de Graaf, communicatiemedewerker van de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs (WSO), telefoon 033 469 42 82, e-mail b.degraaf-dewitte@amersfoort.nl


---- --