European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/06/15

Brussel, 23 januari 2006

5510/1/06 REV 1 (Presse 18)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de situatie in Sri Lanka

De Europese Unie is ernstig bezorgd over het aanhoudend geweld in Sri Lanka. Het volk van Sri Lanka wil vrede. Het lijkt erop dat degenen die achter het geweld zitten, terug willen naar het conflict, ofschoon zij weten dat dit alle gemeenschappen in Sri Lanka, met inbegrip van degenen die zij beweren te vertegenwoordigen, nog meer leed zal berokkenen. De Europese Unie spoort allen die bij het geweld betrokken zijn, en allen die op hen enige invloed kunnen uitoefenen, aan om dit afglijden naar een conflict een halt toe te roepen.

De volledige uitvoering van de huidige staakt-het-vuren-overeenkomst tussen de regering van Sri Lanka en de Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam (LTTE) is van wezenlijk belang om stappen te zetten naar een duurzame vrede. De Raad veroordeelt ten scherpste de daders van de aanslag van 13 januari op de kantoren van de waarnemersmissie in Sri Lanka (SLMM) te Batticaloa. Die aanval was een moedwillige poging om de staakt-het-vuren-overeenkomst te ondermijnen.

De SLMM is een ongewapende organisatie, die op verzoek van zowel de regering als de LTTE op de staakt-het-vuren-overeenkomst toeziet. De Europese Unie roept de partijen bij de staakt-het-vuren-overeenkomst op de veiligheid van de SLMM te garanderen, zodat de missie haar mandaat kan uitvoeren.

De Europese Unie bevestigt opnieuw haar steun aan de SLMM en looft de bijdragende landen Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden voor hun waardevolle werk. De Europese Unie roept de LTTE op om ermee in te stemmen onverwijld regeringsvertegenwoordigers te ontmoeten, teneinde de uitvoering van de staakt-het-vuren-overeenkomst te bespreken.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië * en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.