Openbaar Ministerie

Persberichten
Den Haag, 24 januari 2006

Aanhoudingen in onderzoek hennephandel vanaf woonwagenkampen

Een onderzoek van het Bureau Regionale Recherche van de politie Haaglanden heeft vandaag geleid tot de aanhouding van zes personen.

Zij worden verdacht van handel in verdovende middelen. Het gaat om vijf mannen en een vrouw. De aanhoudingen zijn verricht in het kader van een onderzoek naar handel in verdovende middelen vanuit de woonwagenkampen aan de Escamplaan en de Viaductweg. Dit onderzoek is na de zomer 2005 gestart na meldingen dat op deze kampen grootschalige hennephandel plaatsvond.

In het kader van dit onderzoek zijn de afgelopen maanden al zeven kwekerijen in Den Haag ontmanteld. Het onderzoek heeft vandaag geleid tot doorzoekingen van woningen op de kampen en de aanhoudingen. Daarnaast zijn vandaag nog eens vier kwekerijen op diverse locaties in den Haag ontmanteld. De grootte van deze kwekerijen varieerde van enkele honderden tot enkele duizenden henneplanten.

Aangehouden verdachten zijn vijf mannen en één vrouw. De vrouw en twee van de mannen zijn illegale vreemdelingen en worden overgedragen aan de vreemdelingendienst. De overige drie mannen waren alle drie woonachtig op de woonwagenkampen. Zij zijn in verzekering gesteld en worden aanstaande vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Deze justitiële actie past in het beleid van het openbaar ministerie, de gemeente Den Haag en de Politie Haaglanden om de overlast van hennepkwekerijen en de criminele organisaties daarachter aan te pakken. In het kader van dit beleid werken deze partijen nauw met elkaar samen aan deze problematiek.