Vrije Universiteit Amsterdam

24.01.2006
Y.E. Schuurmans
auditorium
Faculteit der Rechtsgeleerdheid
15:45
Bewijslastverdeling in het bestuursrecht. Zorgvuldigheid en bewijsvoering bij beschikkingen


Promotor: prof.mr. S.E. Zijlstra, prof.mr. J. Struiksma

Toets door bestuursrechter kan beter

Het bewijsrecht speelt in juridische procedures een belangrijke rol. In veel geschillen verschillen partijen niet zozeer van mening over de uitleg van de wet, als wel over de vraag wat de feiten zijn. Is de asielzoeker daadwerkelijk vervolgd in zijn land van herkomst? Verdient de bijstandsontvanger inderdaad zwart bij? Hoeveel is het huis in waarde gedaald door de wijziging van het bestemmingsplan? Voor de beantwoording van dergelijke vragen is bewijsmateriaal nodig. De bewijslastverdeling geeft aan welke partij het bewijs moet leveren en wie de procedure verliest indien de feiten niet vast komen te staan.

Ymre Schuurmans bracht de regels van bewijslastverdeling voor het bestuursrecht in kaart.

Schuurmans heeft onderzocht welke regels uit de Algemene wet bestuursrecht voortvloeien en op welke wijze rechters met die regels omgaan. In ruim vijfhonderd rechterlijke uitspraken is bekeken wanneer een partij de bewijslast draagt en of zij die last op de tegenpartij kan afwentelen.

De hoofdregel van bewijslastverdeling in het civiele recht, die veelal kort wordt aangeduid als Wie stelt, bewijst, blijkt ook in het bestuursrecht te gelden. Toch kent het bestuursrecht ook duidelijk een eigen dimensie. Het orgaan van de overheid draagt een grote verantwoordelijkheid voor een juiste feitenvaststelling. Uit een oogpunt van zorgvuldigheid moet het regelmatig de belanghebbende helpen bij de bewijslevering. Zo moet het overheidsorgaan bijvoorbeeld een goede voorlichting geven over de bewijsplichten en de belanghebbende een reële mogelijkheid bieden om het bewijs te leveren. De bestuursrechter ziet toe op de zorgvuldigheid van de feitenvaststelling door het overheidsorgaan, maar zijn toets is soms marginaal.

Voor meer informatie over activiteiten aan de VU:

dienst Communicatie, afdeling wetenschapsvoorlichting

T 020 59 85666
E Persvoorlichting_VU@dienst.vu.nl

Voor meer informatie over VUmc:

T 020 44 43444
E communicatie@vumc.nl