TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 23-01-2006

Televisie
OPGELICHT
Uitzending dinsdag 24 januari
Nederland 2 - 21.17 uur

OPGELICHT OP BRES VOOR 80 OUDEREN

OPGELICHT krijgt begin januari een stroom berichten over De Reisspecialist. Een groep van tachtig ouderen heeft bij dit reisbureau uit Valkenburg een klaverjasreis geboekt. Na betaling horen zij echter niets meer van de organisator.

De Reisspecialist is een eenmanszaak en wordt gedreven door Gerrit Kalkman. Hij reageert niet meer op zijn telefoon. Uit het uittreksel van de Kamer van Koophandel blijkt dat het bedrijf ambtshalve is uitgeschreven. De KvK heeft Gerrit Kalkman ook geprobeerd te traceren. Zonder succes. Een zoektocht langs hotels brengt OPGELICHT bij de busmaatschappij die de kaartliefhebbers naar hun vakantiebestemming zou brengen. Hier horen we dat Gerrit dood is. De gemeente Heerlen bevestigt officieel dat Gerrit Kalkman op 17 december om 17.12 uur in het ziekenhuis van Heerlen is overleden...

We zoeken naar de nabestaanden van Gerrit om te kijken of de gedupeerde reizigers iets van hun geld terug kunnen krijgen. Bijna onbegonnen werk. Geen enkele overheidsinstantie mag iets vertellen vanwege de wet op de privacy. We informeren bij het Centraal Testamenten Register of Gerrit een testament heeft laten opmaken. Dat blijkt niet het geval.

We zoeken op de oude bedrijfsadressen van De Reisspecialist. We komen uit bij Hotel op de Bout. Hier vinden we iemand die Gerrit goed heeft gekend. Gerrit heeft drie jaar in het hotel gewoond. Het ging goed totdat Gerrit weer begon te drinken. De situatie werd onhoudbaar. Gerrit verhuisde naar een naburig café en huurde daar een appartement. In het café is hij onwel geworden en in het ziekenhuis overleden.

Is er nog iets te regelen voor de gedupeerden?