Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: De last van een scheiding
Uitzenddatum: Di. 24 januari 2006, 20.30u

Een toenemend aantal kinderen is betrokken bij een echtscheiding, blijkt uit cijfers van het CBS. Kinderen hebben er hun hele leven last van als hun ouders gaan scheiden. In Netwerk een gesprek met Ed Spruijt, socioloog en onderzoeker van echtscheidingen.

Groter
Tot 1999 gingen vooral mensen zonder kinderen uit elkaar. Mensen met kinderen besloten vaak niet te scheiden vanwege de kinderen. Sinds zes jaar is dat dus anders. In 1999 was het voor het eerst dat het aantal scheidingen waarbij kinderen betrokken waren, groter was dan het aantal huwelijksontbindingen van mensen zonder kinderen.

Flitsscheidingen
Tien jaar geleden waren er ruim 29.000 kinderen betrokken bij een scheiding. In 2004 was dat aantal gestegen tot 38.000. Dat is inclusief het aantal flitsscheidingen.

Last
Volgens deskundigen hebben kinderen van gescheiden ouders daar later last van. In Trouw zegt familietherapeut ElseMarie van den Eerenbeemt vandaag dat die kinderen het aangaan van een serieuze liefdesrelatie vaak lang voor zich uitschuiven. Ook stellen ze het krijgen van kinderen uit. âZe moeten duizend procent zekerheid hebben,â aldus Van den Eerenbeemt.

Moeder
Als ouders uit elkaar gaan, gaan de kinderen in tachtig procent van de gevallen naar de moeder. Dat aantal is al jaren gelijk. Wat wel anders is dan voorgaande jaren, constateert Trouw, is dat moeders vaker een baan hebben, die ook beter betaald werd dan vroeger. Dat is mogelijk een reden dat steeds meer mensen met kinderen voor een echtscheiding kiezen.

Eigen geluk
Socioloog Ed Spruijt zegt dat ouders ook steeds vaker hun eigen geluk boven dat van het kind stellen. Spruijt in Trouw: âJe moet eruit halen wat erin zit. Kinderen kunnen daarbij als een belemmering ervaren worden.â

Uitzending
In Netwerk een gesprek met Ed Spruijt over de gevolgen voor de kinderen. En ook aandacht voor de vraag: kan het anders?