Ingezonden persbericht


24 januari 2006
Een publicatie van VVD lijsttrekker René van der Borch over:

Ondernemers en politiek: Kloof of geloof?

Uit onderzoek in opdracht van het NCD blijkt, dat directeuren wel degelijk belangstelling hebben voor de politiek. Circa 92% van de ondervraagden zegt politiek geïnteresseerd te zijn. Meer dan een kwart (27%) van de directeuren is zelf ook lid van een politieke partij - waarbij vooral de VVD hoog scoort.

De onderzoeker, Willem Hollander, vindt het opvallend dat veel directeuren de politiek beschouwen als een gesloten netwerk. Saillant genoeg heeft de politiek het bedrijfsleven jarenlang exact hetzelfde verwijt gemaakt. Het grootste deel van de ondervraagden ambieert geen eigen politieke loopbaan, met als belangrijkste redenen dat ze er het geduld niet voor zouden kunnen opbrengen, omdat het te bureaucratisch is en te weinig appelleert aan het ondernemerschap. Het kost bovendien tijd die ze zeggen niet te hebben.

In onze stad gelden eigenlijk dezelfde waarnemingen. Enkele weken geleden is dit onderwerp opgepakt door de Amersfoortse ondernemer Martin van Hoogevest. Hij organiseerde een bijeenkomst onder de naam: De kloof tussen politiek en bedrijf met als motto: "bespreekbaar". Met name kwam hier het probleem van discontinuïteit naar voren: de politiek wisselt elke vier jaar, terwijl belangrijke stadsdossiers een meerjarig ontwikkeltraject vergen. Daarbij begin je met een overleg op een hoog abstractieniveau en 'daal je veel later pas af' naar de concrete praktijk. Na vier jaar echter, verdwijnen zittende politici, en vervolgens kun je opnieuw beginnen. Dit schept het beeld van onbetrouwbaarheid van de politiek.

Om het probleem op te lossen zal het bedrijfsleven zich actief moeten mengen in het politieke debat. Uiteraard met in acht neming van de integriteit en dus voorkoming van belangenverstrengeling. Om de kloof te dichten en te werken aan wederzijds vertrouwen, zou bijvoorbeeld een stadsbrede toekomstdiscussie, zoals het Stadsperspectief van enkele jaren geleden, kunnen worden opgepakt. De maatschappij ontwikkelt zich, wederzijdse wensen en behoeften veranderen. Daaraan kan alleen maar invulling gegeven worden wanneer ondernemers en politici de langere termijn met elkaar durven bespreken, en met alle burgerorganisaties die daarop van invloed zijn of erdoor beïnvloed worden.

Laten we niet langer klagen over die kloof, maar geloof in de politiek herstellen door vast stellen wat kan en moet gebeuren, en daaronder gezamenlijk de schouders te zetten. De VVD is er helemaal klaar voor en zal die kar trekken!!