KPN NV

... KPN sluit zesjarig portofooncontract met KLM en Schiphol Group

Den Haag, 24-01-2006

KPN sluit zesjarig portofooncontract met KLM en Schiphol Group

KPN, de KLM en Schiphol Group hebben een nieuw zesjarig contract afgesloten voor portofonie op en rond Amsterdam Airport Schiphol. Ongestoorde rond de klok (data-)communicatie is van vitaal belang voor alle processen van zowel de KLM als Schiphol Group. Het contract omvat het beheer en gebruik van ruim 3000 portofoons en mobilofoons en een reeks daaraan gekoppelde ICT-sytemen.

Portofonie is voor de KLM van cruciaal belang voor een efficiënte vliegtuig- en vluchtafhandeling. Digitalisering en data- en mobiele communicatie spelen in KLM's bedrijfsprocessen een steeds belangrijkere rol. De portofoniediensten gaan mee in deze ontwikkelingen. Gegarandeerde beschikbaarheid, robuuste randapparatuur, mogelijkheden tot datacommunicatie en het kunnen inrichten van functie-/vluchtgericht communiceren waren voor de KLM de voornaamste eisen aan de nieuwe digitale dienstverlening van KPN. Bij de KLM gaan rond 8000 werknemers gebruik maken van 1550 portofoons.

Schiphol Group wordt met circa 1000 portofoons na de KLM de grootste gebruiker van het nieuwe netwerk. De nieuwe portofoons worden gebruikt door de operationele afdelingen in de terminal en in het landingsterrein. Volgens de Schiphol-directie is het nieuwe communicatiesysteem niet alleen een geweldige sprong vooruit in de techniek, maar typeert het ook de goede samenwerking met KLM als belangrijkste luchtvaartmaatschappij op de luchthaven. Het nieuwe systeem laat volgens de directie zien hoe ICT- innovatie kan worden benut voor belangrijke verbeteringen op het gebied van vluchtafhandeling, beveiliging, veiligheid en bij incidenten en calamiteiten. Ook andere partijen die op Schiphol betrokken zijn bij vluchtafhandeling zullen hier veel voordeel van hebben.

TETRA
De nieuwe portofoons maken gebruik van het nieuwe digitale TETRA-netwerk. Dit zal het analoge Traxys-netwerk dat KPN eerder op de luchthaven exploiteerde gaan vervangen. Het is voor de diverse gebruikers van cruciaal belang dat die overgang naadloos verloopt en dat alle bedrijfsprocessen in die periode ongestoord door kunnen draaien.
Door gebruik te maken van de meest geavanceerde technologie garandeert KPN een zeer hoge beschikbaarheid van het netwerk tegen lagere kosten.