Gemeente Helden

Uitslag enquête verlengde sluitingstijden in de gemeente Helden Eind 2005 is aan 1050 inwoners in de leeftijd van 16 jaar en ouder een enquête toegezonden over de horecasluitingstijden in de gemeente Helden. Het formulier werd door 437 personen teruggestuurd. 405 Inwoners hadden het enquêteformulier op een bruikbare manier ingevuld.

Dit komt neer op een respons van 39%, en dat is hoog. Het college van burgemeester en wethouders, dat de enquête uitschreef, is tevreden over de hoge respons, zeker omdat via internet ook nog eens 200 personen de enquête digitaal via deze website hebben ingevuld.

Bij de analyse van de reacties is eerst gekeken naar de verdeling over de kerkdorpen, leeftijd en geslacht.

Conclusie is dat de ontvangen reacties een goede afspiegeling vormen van de bevolking van de gemeente Helden.
Druk op > om meer te lezen over de opvallende uitslagen. U kunt hier ook de totale enquete downloaden.

Opvallende uitslagen

Het is positief, dat een overgrote meerderheid van de Heldense bevolking ervan op de hoogte is, dat er geëxperimenteerd is met de sluitingstijden voor horecabedrijven in de gemeente. Dit geeft aan dat de communicatie haar doel bereikt heeft.

Minder positief is dat ruim een kwart van de inwoners aangeeft wel eens overlast van dat uitgaan te hebben. Van deze groep geeft vervolgens ruim 40% aan dat de proef met het verlengen van de sluitingstijd hierin geen verbetering heeft gebracht. Uit de gegevens blijkt dat dit voor een belangrijk deel de mensen zijn die minder dan 500 meter bij een horecabedrijf vandaan wonen. Iets minder van een kwart geeft aan dat de proef wel tot een verbetering van de situatie heeft geleid.

Net iets minder dan de helft van de geënquêteerden (48%) geeft aan graag te zien, dat de sluitingstijden in het weekend weer terug gaan naar het oude tijdstip van 02.00 uur.

Voor 34% mag het langer later worden dan 02.00 uur.

Ruim 81%, en dat is heel duidelijk, wil niet dat horecabedrijven de gehele week tot bijvoorbeeld 04.00 open zijn. Hetzelfde beeld ontstaat met betrekking tot de sluitingstijd in de nacht van zondag op maandag. Een overgrote meerderheid (74%) geeft aan dat de huidige sluitingstijd van 01.00 uur laat genoeg is.

67% van de geënquêteerden is faliekant tegen de suggestie om in de verschillende kernen op verschillende dagen een verlengde sluitingstijd te hanteren.

Belangrijkste argument hiervoor lijkt te zijn de angst voor het ontstaan van een pendelwerking tussen horecabedrijven in verschillende kernen, met als gevolg een toename van de overlast op meerdere dagen en in een groter gebied.

Bij het noemen van de optie om voor de gehele gemeente verlengde openingstijden gedurende twee nachten toe te staan is 41% voorstander en 44% is tegen.

Het college van burgemeester en wethouders is blij met de hoge deelname aan de enquête, de meningen zijn op een aantal punten duidelijk. De uitslagen van de enquête zullen samen met andere gegevens bijdragen aan een verantwoorde en zorgvuldige belangenafweging en besluitvorming.

24-1-2006 10:16