Ingezonden persbericht

maandoverzicht februari 2006
theater de tobbe
nadere informatie:
www.detobbe.nl of ab smit: Abaadje@hetnet.nl

di 24 jan. 2006: Lunchconcert: Alighieri strijktrio met twee gasten
aanvang 12.30 uur

Het kwintet zal voor u spelen het eerste deel uit het kwintet op. 34 van
Johannes Brahms. (1860)
Een kwintet met veel geschiedenis, de rol van de piano is hier beurtelings
nadrukkelijk - raadselachtig - ondervraagt en de strijkersklank illumineert.
Verder hoort u een sonate voor piano en cello van Fransz Schubert en een
trio voor twee violen en altviool van M.Knigge, welk speciaal voor het
Alighieri trio werd geschreven.

Arthur Ornée viool

Jenny Sjöström viool
Jacco Hermsen altviool
Niet gehoord is zeker een gemiste kans.
-.-.-.-.-.-

februari 2006
za 04 cabaret: Schudden met 'Klam'
20.30 uur; toegang E 15,00 / 65+ & Uitpas E 13,50 / CJP E 12,50
In het genre van het sterk visueel georiënteerde theater zijn Emiel de Jong en Noël van Santen, alias duo 'Schudden', inmiddels grote specialisten. 'Klam', hun vijfde programma in tien jaar tijd, is gemaakt in de traditie van Waardenberg & De Jong: slapstickachtige sketches, absurdistische dialogen, fysiek spel en een prachtige vormgeving. Vorig seizoen speelden zij een van hun eerste try-outs in De Tobbe: nu is hier de definitieve, ingespeelde versie van dit programma te zien. Schudden maakt fysiek, visueel, balorig, bizar, meeslepend, prikkelend en vooral humoristisch theater. Met weinig woorden en veel materialen sleuren De Jong en Van Santen u ruw de ene scène in, om u daarna zachtjes een zetje te geven naar een andere. Schudden laat zich lastig omschrijven. Schudden moet je ervaren. 'Klam' is je hart in je keel. Het zit in lakens. 'Klam' is zweet. Koud en warm tegelijk. Het is angst. En onbedwingbare vreugde. Je handen zijn 'Klam'. Of je oksels. Je kruis zeker. 'Klam' is ziek. 'Klam' is beter.

zo 05 jazz: Lee Konitz, Ack van Rooijen en het Rein de Graaff trio
15.00 uur; toegang E 15,00 / 65+ & uitpas E 13,50 /CJP & studenten E 12,50
Over de beide gastsolisten valt een dik boek te schrijven en de lijst met opnames die uitgekomen zijn en musici met wie Konitz en van Rooijen hebben samengewerkt is omvangrijk. Cool jazz en be-bop zullen de hoofdtoon voeren tijdens dit concert. Twee absolute "legends" op het Tobbepodium.
Lee Konitz;alt en sopraansax, Ack van Rooijen;flugelhorn, Rein de Graaff;piano, Erik Ineke;drums en Marius Beets;contrabas.
di 07 lunchconcert: Fernando Riscado Cordas jr. ( klassiek gitaar)

12.30 uur; toegang E 1,50 (inclusief kopje thee of koffie)

Fernando Riscado Cordas jr. studeerde 'cum laude' af aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag met een specialisatie als solist. Hij was de eerste gitarist die van dit conservatorium de onderscheidingen voor professionaliteit en interpretatie ontving. Fernando was reeds in vele zalen te beluisteren, waaronder Het Concertgebouw (Amsterdam), De Doelen (Rotterdam), Muziekcentrum Vredenburg (Utrecht), de Dr. Anton Philipszaal (Den Haag) en tevens in een groot aantal kleinere zalen. Op buitenlandse podia was hij actief in landen als Italie, Frankrijk, Belgie, Spanje, Engeland en Finland. Hij werkte samen met gerenommeerde musici uit de internationale muziekwereld, waaronder componisten als Luciano Berio, Gyorgy Kurtag en Gyorgy Ligeti, en dirigenten als Reinbert de Leeuw, Marcello Bufalini en Lawrence Renes.
Dit concert mag u niet missen!

do 09 cabaret: Fred Zuiderwijk met 'Bruid(s)luier'
20.30 uur; toegang E 13,00 (eenheidsprijs,)
Een 'gewoon avondje cabaret' is vanaf nu niet meer gewoon. Tenminste, als je even bij Cobus op visite komt. Nog niet gelauwerd door prijzen, maar met een aangeboren talent voor het theater, masseert, kneedt en kraakt Cobus op onnavolgbare wijze de lachspieren van zijn gasten. In zijn debuutvoorstelling 'Bruid(s)luier' sleurt Cobus (Fred Zuiderwijk) je op herkenbare en zeer hilarische wijze mee in zijn turbulente privé-leven. Een programma vol ludieke en verrassende wendingen, razendsnelle humor en tragiek, met een vette knipoog naar de actualiteit.

vr 10 cabaret: Jetty Mathurin met ' H.M. regeert' (try-out)
20.30 uur; toegang E 15,00 / 65+ & Uitpas E 13,50 / CJP E 12,50

za 11 cabaret: Jetty Mathurin met ' H.M. regeert' (try-out)
20.30 uur; toegang E 15,00 / 65+ & Uitpas E 13,50 / CJP E 12,50
Als je Harriëtte Mathurin heet ben je opgegroeid met de initialen HM en weet je als geen ander waar ze voor staan. Macht, roem, geld. Het gaat niet om wie je bent, maar wie je kent. Hoeveel mensen er bereid zijn een hand voor jou in het vuur te steken. En ben jij wel bereid je hand in eigen boezem te steken? En zo ja, mag dat dan nog wel van de Taliban? In ieder geval heeft ze het uiteindelijk toch voor het zeggen als puntje bij paaltje komt. Want ze is een vrouw en vrouwen bepalen de gang van zaken. En ze verstaan de kunst om de mannen in de waan te laten dat die de besluiten nemen. Toch? Het is een kwestie van de baas blijven; de dingen de baas blijven, de verleidingen de baas blijven, de emoties de baas blijven (maar op bepaalde momenten soms ook weer niet) en je temperament de baas blijven. Jetty is op het podium de baas, zelfverzekerd speelt ze met de zaal en verbouwt die binnen de kortste tijd tot een huiskamer alwaar over en weer de intiemste ontboezemingen worden uitgewisseld. In HM regeert zal Jetty proberen de boel in de hand te houden maar beloven doet ze niks.
We weten immers waar het begint maar geenszins waar het eindigt.

zo 12 kindervoorstelling: Frank Cools en Rembert de Smet met 'Waaaaouw' (muziektheater; 7+)
14.00 uur; toegang E 5,00 kinderen / E 6,00 volwassenen
Frank en Rembert grabbelden diep in de teksten van Annie M.G. Schmidt en wat ze vonden: Waaaaouw! Een prins die altijd wandelt in zijn slaap. Kippetjes die een hollekie-pollekie-dans doen. De liefste opa van Europa. En Margootje, helemaal in haar blootje! En nog veel meer. Kortom: een liedjesprogramma waarvan je alleen maar vrolijk kan worden.
Een muzikale middag waarvan de liedjes de rest van de dag in je hoofd blijven zitten. Voor kinderen en hun (groot)ouders.

vr 17 jazz: Rob Agerbeek trio + Sjoerd Dijkhuizen
21.00 uur toegang E 10,00/65+,uitpas 8,50/CJP,studenten 7,50
Rob Agerbeek, 50 jaar in vak, al heel lang een eigen trio waarmee hij het laatste half jaar vele podia aandeed vanwege de viering daarvan. In de Tobbe een concert met als gast de tenorist Sjoerd Dijkhuizen, bewonde-raar van ondermeer Hank Mobley en Sonny Rollins.
Rob Agerbeek; piano, Sjoerd Dijkhuizen; tenorsaxofoon, Ben Schröder; drums en Peter Björnhil; contrabas.

za 18 cabaret: Micha Wertheim met 'Micha Wertheim voor beginners'
20.30 uur; toegang E 13,00 / 65+ & Uitpas E 11,50 / CJP E 10,50

Geraffineerd, zo typeerde de jury het optreden waarmee Micha Wertheim zowel de publieks- als de juryprijs van het Leids Cabaret Festival 2004 in de wacht sleepte. Nu is het tijd voor hem om door te breken. In zijn eerste avondvullende programma 'Micha Wertheim voor beginners' neemt hij daarom geen enkel risico en zal hij voortdurend naar de pijpen van de zaal dansen. Toch aarzelt Wertheim niet om tijdens zijn optreden tegendraadse meningen te verkondigen, maar alleen als die ook gedeeld worden door het aanwezige publiek. Mensen die geen kaartje hebben weten te verkrijgen voor dit zoveelste debuut kunnen van dat geld iets anders doen. Mensen die wel kaartjes hebben weten te bemachtigen zullen na afloop tot acht conclusies komen.

zo 19 kindervoorstelling: Fratello Fiasco met 'De Dwerg' (toneel/clownerie; 6-10)
14.00 uur; toegang E 5,00 kinderen / E 6,00 volwassenen
De dwerg komt thuis in zijn onderaardse holletje en ontdekt dat zijn tamme kraai niet in zijn kooi zit. Wanneer hij in het verlaten nest een gouden ei aantreft, besluit hij dit dan maar zelf uit te broeden. Het ei wordt al groter en groter en dan breekt het open.

Een piepklein kuikentje wordt geboren en de dwerg heeft er zijn handen vol aan. Hij gaat helemaal op in zijn taak als opvoeder van het pleegkuikentje. Hij komt oog in oog te staan met een zielige oude draak om het vogeltje te beschermen. Speelt tikkertje met een vlinder die nieuwsgierig naar het kleintje komt kijken. Tenslotte waant hij zich een echte vogel, als hij blijkt te kunnen fluiten zoals alleen aan de mooiste zangvogels is gegeven.
In deze voorstelling voert Jean-Marie Bevort een dwerg ten tonele. Aan de hand van deze betoverende figuur neemt hij zijn publiek mee naar een sprookjesachtige wereld, waar de natuur tot leven komt. Zoals je van een dwerg kunt verwachten spreekt hij de taal waarin alle bewoners van de natuur elkaar oorspronkelijk verstonden. Door zijn indringende verbeeldingskracht weet hij dit over te dragen op de toeschouwers, zonder een woord Nederlands te spreken.

di 21 lunchconcert: Vayu ensemble (houtblaaskwartet)
12.30 uur; toegang E 1,50

vr 24 wereldmuziek: Folkcorn, Nederland/België
aanvang: 20.30 uur; toegang E 13,00 / 65+ & Uitpas E 11,50 / CJP E 10,50
Het Folkcorn kwartet is een van de oudste Nederlandse folkgroepen. De groep brengt historische Nederlandse volksmuziek, voornamelijk uit de periode 1400-1800, en put uit de rijke schat aan vlotte en stemmige liederen die de - vaak onbekende - muzikanten en componisten uit de vroegere Nederlanden ons hebben nagelaten en die gaan over thema's als "Liefde, Spys ende Drank, Ridders en andere Onverlaten" , wier wel en wee uitvoerig uit de doeken wordt gedaan.
Folkcorn bedient zich zowel van oude Nederlandse instrumenten, zoals de rommelpot, de bellenstok, de trom, het hakkebord, de vedel, de schalmei en de doedelzak, als van modernere instrumenten als de folkgitaar met stalen snaren, de accordeon en de blokfluit.
Het traporgeltje - vroeger gebruikt als kerkorgeltje - zorgt voor de juiste ondertoon voor drama's als "de vergiftiging van ene Isabella door een boze stiefmoeder".

za 25 cabaret: Reinder van der Naalt met 'Hudatso'
20.30 uur; toegang E 13,00 / 65+ & Uitpas E 11,50 / CJP E 10,50
'Hudatso' is alweer het zevende programma van Reinder van der Naalt. Ook hierin kan men weer genieten van de typetjes, van de imitaties, van de verrassende geluidseffecten, kortom: van de zo kenmerkende Van der Naalt-humor. Zijn trouwe fans weet hij ook nu weer te verrassen met nieuwe elementen. Muziek krijgt een steeds belangrijker plaats in zijn programma's. Het meest opvallende in zijn ontwikkeling is dat hij, tegen de stroom in, niet meegaat met de trend grover en harder te worden. Bij Reinder van der Naalt kun je ouderwets lachen en ontspannen. Kijk halsreikend uit naar 'Hudatso'.!

zo 26 kindervoorstelling: Gienke Deuten met 'Vuurtorenwacht' (toneel; 4-8)
14.00 uur; toegang E 5,00 kinderen / E 6,00 volwassenen
Een matroos gaat uit varen, een vuurtoren wacht. Een beeldend sprookje over iemand missen
Matroos gaat uit varen en Vuurtorenvrouw blijft alleen achter. Ze kan niet mee.
Ze is immers een vuurtoren en die houdt de wacht. Tijdens zijn afwezigheid ziet zij de seizoenen voorbij trekken. Met de zon, de bladeren en de sneeuw komen ook de postbode, de vliegenier en de trekganzen langs. Vuurtorenvrouw mist Matroos, niets of niemand kan de leegte vullen die hij heeft achtergelaten. In de winter schrijft zij een brief, die de bevroren postbode meeneemt. Wanneer Vuurtorenvrouw op het punt staat de moed te verliezen, keert Matroos uiteindelijk toch terug.

'Vuurtoren Wacht' is een beeldend sprookje over iemand missen.

Met simpele middelen wordt de verbeelding geprikkeld, tekst is daarbij nauwelijks nodig. Bijzonder is de vormgeving: zo woont de vrouw niet in een vuurtoren, zij is een vuurtoren. De broek van Matroos is zijn boot.

---- --