Provincie Utrecht

Lager Huis en Jeugddebat

18-1-2006 -

Op 24 januari 2005 bruist het weer van het leven in het provinciehuis. Dan lopen er meer dan 300 middelbare scholieren rond die allemaal deelnemen aan de provinciale voorrondes van Op Weg Naar het Lager Huis en het Nationale Jeugddebat. Beide evenementen die tegelijkertijd plaatsvinden in het provinciehuis worden altijd goedbezocht. Ook dit jaar doen er scholen mee uit de hele provincie.

Bij Op Weg Naar het Lager Huis doen er zestien scholen mee. Hier debatteren telkens twee scholen tegen elkaar aan de hand van stellingen. De stellingen hebben betrekking op de provincie Utrecht. De jury, die beoordeelt wie het beste gedebatteerd heeft, bestaat onder andere uit leden van provinciale staten en gedeputeerde staten van Utrecht. De provinciale finalisten doen mee met de landelijke rondes en zijn, als ze de halve finales behalen, te zien op de televisie-uitzendingen van Vara's Op Weg Naar het Lager Huis.

Het Nationale Jeugddebat is iets anders ingericht. Hier hebben leerlingen zich individueel aangemeld om mee te doen. Dit jaar worden er een veertigtal leerlingen verwacht die aan de hand van de vier onderwerpen uitgaan, cultuureducatie, sport en jongeren en de komende provinciale verkiezingen voorstellen zullen uitwerken die ze voor zullen leggen aan de aanwezige statenleden. Bedoeling is dat zij hun voorstellingen verdedigen en in debat gaan met de statenleden. De deelnemers proberen zo hun voorstellen aangenomen te krijgen, zodat er daadwerkelijk iets mee gebeurt. De finalisten van dit jeugddebat gaan uiteindelijk door naar de landelijke finales in de Tweede Kamer waar zij het opnemen tegen ministers en staatssecretarissen. Dit debat wordt in samenwerking met de Nationale Jeugdraad georganiseerd.

De provinciale finales van het Nationale Jeugddebat en Op Weg Naar het Lager Huis vinden beiden in de statenzaal van het provinciehuis plaats. De finale van het Nationale Jeugddebat vindt van 13.30 - 15.30 uur en die van Op Weg Naar het Lager Huis van 16.00 - 16.45 uur plaats.

Deelnemende scholen provincie Utrecht

1. 't Hooghe Landt College, Amersfoort

2. Meridiaan College, Het Nieuwe Eemland, Amersfoort

3. Meridiaan College, Stromenland, Amersfoort

4. Sint Gregorius College, Utrecht

5. Oosterlicht College, Nieuwegein

6. Cals College, Nieuwegein

7. Nifterlake College, Maarssen

8. Gerrit Rietveld College, Utrecht

9. Anna van Rijn College, Nieuwegein

10. Christelijk Gymnasium Utrecht, Utrecht

11. St. Bonifatius College, Utrecht

12. Minkema College, Woerde

13. Stedelijk Gymnasium Utrecht, Utrecht

14. KSG De Breul, Zeist

15. Revius Lyceum, Doorn
16. Het Nieuwe Lyceum, Bilthoven

Meer informatie: Sandra Sue, telefoon 030 - 2582224

Laatst gewijzigd op 18-01-2006. Paginabeheer: Sandra Sue