Ingezonden persbericht

Nederlands Instituut van Psychologen (NIP)

Persbericht

EMBARGO TOT 24 JANUARI 13.30 UUR

Amsterdam, 23 januari 2006

Psychische klachten? Aan het werk!
Nieuwe richtlijn voor psychologen zorgt voor minder ziekteverzuim

Naar schatting driehonderdduizend werknemers zitten thuis als gevolg van stress, burnout of andere klachten van psychische aard. De oorzaak van deze klachten is in veel gevallen gerelateerd aan de arbeidssituatie en voor eenieder die het overkomt een ingrijpende ervaring. Het was jarenlang gebruikelijk mensen aan te moedigen uit te rusten en pas daarna weer aan het werk te gaan. Tegenwoordig is het beleid van de overheid herstel en werk gelijktijdig te laten plaatsvinden.

Het NIP, de beroepsvereniging van psychologen, en de LVE, de Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen, hebben in samenwerking met de Commissie het Werkend Perspectief, een initiatief van de ministeries van SZW en VWS, de richtlijn Werk en psychische klachten ontwikkeld. Deze richtlijn is bedoeld voor psychologen die beroepsmatig te maken hebben met behandeling en begeleiding van cliënten die (willen) werken. Werk en terugkeer naar de werkvloer zijn hierbij belangrijke onderdelen.

Het onder begeleiding (gedeeltelijk) hervatten van de werkzaamheden blijkt het herstel van de psychisch zieke werknemer te bevorderen. De psycholoog is bij uitstek de deskundige op het gebied van herstel, communicatie en interactie en dient dus te worden ingezet om verzuim om psychische redenen te beperken.

De richtlijn wordt gepresenteerd op dinsdag 24 januari 2006 om 13.30 uur in het Planetarium te Amsterdam Gaasperplas. Wij verzoeken u het embargo tot 24 januari 13.30 uur te volgen. De richtlijn is te vinden op www.psynip.nl onder de rubriek NIP Extra/ Projecten of op te vragen via de afdeling Voorlichting & PR van het NIP (020) 410 6222.