Gemeente Roggel en Neer

Milieuprogramma Leudal 2006

Vooruitlopend op de fusie van de gemeenten Haelen, Heythuysen, Hunsel en Roggel en Neer is een intergemeentelijke ambtelijke samenwerking gestart op milieugebied. De eerste opdracht was het opstellen van een gezamenlijk milieuprogramma voor Leudal. Door de stuurgroep en regiegroep is een toekomstvisie opgesteld. In het visiedocument worden onder andere de volgende ambitie en actiepunten genoemd: Ambitie 4: Behoud van de aantrekkelijke woon- en leefomgeving Actiepunt: Behoud natuur
Actiepunt: Beperking gebruik van grondstoffen en energie Actiepunt: Stimuleren van kennis door milieueducatie In dit milieuprogramma zijn deze ambities en actiepunten nader uitgewerkt voor de nieuwe gemeente voor 2006 en verder. Het milieuprogramma is in december vorig jaar door de vier afzonderlijke gemeenteraden vastgesteld omdat zij tot aan de datum van de herindeling daar nog het bevoegde orgaan voor zijn. Hieronder zijn de onderdelen opgenomen waaruit het milieuprogramma bestaat. Onder externe integratie zijn opgenomen taken waar een adviserende en ondersteunende rol voor het milieu is weggelegd.


1. Algemeen Milieubeleid

2. Bedrijven (vergunningen en controles)
3. Bodembeheer

4. Afval

5. Geluid

6. Energie beleid

7. Milieucommunicatie
Externe integratie

8. ruimtelijke ordening

9. bouwen en wonen

10. verkeer en vervoer

11. Waterbeheer

Als eerste opgave voor de komende jaren kan genoemd worden de integratie van het milieubeleid van de vier verschillende gemeenten tot één gezamenlijk milieubeleid. De verschillen tussen de gemeenten zijn ook in kaart gebracht, voor sommige taken zal er een inhaalslag moeten worden gemaakt, terwijl voor andere taken een pas op de plaats nodig is.

De belangrijkste gemeentelijke milieutaak voor de komende jaren blijft de toezicht en controle op bedrijven. Daarbij wordt extra aandacht besteed aan de externe veiligheid. Voor de overige milieutaken zal de komende jaren in eerste instantie gekozen worden voor een uniform beleid. Relatief nieuwe taken zijn energiebeleid en luchtkwaliteit.

Het milieuprogramma ligt voor iedereen ter inzage met ingang van vrijdag 20 januari tot en met donderdag 10 februari 2006 tijdens de openstellingstijden van de gemeentehuizen van Haelen, Hunsel, Heythuysen en Roggel en Neer.

Voor nadere informatie over het milieuprogramma kunt u contact opnemen met de heer R. Wilms van team Milieu van de gemeente Heythuysen, tel. 0475-499383.