Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Speechpunten minister Dekker, Woningbouw Tarwewijk, Rotterdam, 23 januari 2006

Dames en heren,
Amsterdam vreest Parijse toestanden en roept de stadsdeelvoorzitters in crisisberaad bijeen. Rotterdam pakt door met het selectief vestigingsbeleid, zero tolerance voor huisjesmelkers, criminelen en spijbelaars. De problemen in achterstandswijken zijn sinds de opstand in de franse banlieus vrijwel niet meer uit het nieuws geweest. Of je nu kiest voor een zachte of een harde aanpak, voor iedereen is duidelijk dat het uiteindelijk gaat om het bieden van perspectief. Een buurt die schoon, heel en veilig is, aansluiting bij de Nederlandse samenleving door scholing en werk.
De fysieke aanpak van verloederende stadswijken is daarin een belangrijke voorwaarde en aanknopingspunt. Ook voor sociale vernieuwing. Er is al veel in gang gezet, ook hier in de Tarwewijk, maar dat is voor bewoners en bedrijven vaak nog te weinig herkenbaar. We moeten daarom méér doen en vooral ook méér in het zicht werken, zoals dat heet in de bouw. Dat geldt niet alleen voor overheid en corporaties, maar ook voor ontwikkelaars en bouwers. Daarom mijn waardering voor het initiatief van AM Wonen om vier regiobijeenkomsten te organiseren waarvan dit de eerste is - om te laten zien dat de markt serieus werk wil maken van een bijdrage aan de stedelijke opgave.

Dames en heren,
Ik heb zelf de nodige inspanningen geleverd. Onder meer via het Grote Stedenbeleid en in het bijzonder via het ISV. Ik heb daarnaast het 56-wijkenprogramma doorgevoerd om meer te kunnen focussen op wijken waar de uitvoering moet worden versneld. We spreken ook de corporaties steeds meer aan op hun verantwoordelijkheden. Er is een Impulsbudget beschikbaar gesteld om onverwachte knelpunten in de uitvoering aan te kunnen pakken. En vanuit VROM pakken accountmanagers, al dan niet met ondersteuning van Impulsteams, concrete problemen aan. Inmiddels zijn er ook op fiscaal gebied maatregelen genomen door het Kabinet om meer ruimte te bieden aan initiatieven door corporaties en marktpartijen. Bijvoorbeeld waar het gaat om de Wijkontwikkelingsmaatschappij (WOMs). Het heffen van overdrachtsbelasting bij inbreng en uitname van bezittingen in de WOM was een belemmerende factor voor partijen. Dankzij onze inspanningen is in het Belastingplan 2006 opgenomen dat ook uitname door de partners in de WOM naar rato van hun inbreng is vrijgesteld. Hierdoor zijn financiële belemmeringen voor het oprichten van een WOM grotendeels weggenomen.

Deze gecombineerde aanpak lijkt inmiddels zijn vruchten te gaan afwerpen. Ik neem dat zelf waar in gesprekken die ik met bestuurders voer. Maar ik neem dat vooral waar tijdens mijn werkbezoeken aan de 56 wijken, waarvan ik er inmiddels een groot aantal heb bezocht. Die resultaten zijn mooi maar waakzaamheid blijft geboden, we zijn er nog lang niet. Nogmaals: zichtbaar resultaat voor burgers en bedrijven is cruciaal.

Een uiterste inzet van alle betrokken partijen blijft dus noodzakelijk. Ik spreek hier dan ook alle betrokkenen op aan;corporaties, gemeentebestuurders, bewoners maar ook marktpartijen.

En ik vind eerlijk gezegd dat u, marktpartijen, in deze wijken nog wel een paar extra stappen mag zetten. Het aantal ontwikkelaars en beleggers dat bereid is om - naast zakelijke - ook maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen, is in mijn ogen absoluut onvoldoende. Sommige gebieden vragen meer geduld en soms moet daar met minder rendement genoegen worden genomen.

Ik doe daarom een oproep: laat u inspireren tijdens uw regiobijeenkomsten. En ga voor zichtbaar resultaat. Zet uw beste mensen in op deze soms moeilijke locaties en laat ons zien wat u kunt. Ik bied aan om hierbij te helpen. Laat weten waar u denkt dat het Ministerie voor u problemen kan oplossen of deuren kan openen.

Tenslotte wil ik graag een paar mensen naar voren vragen: stadsdeelvoorzitter Schrijer van Charlois, de heer Gerhard Bolk, directeur AM Wonen Zuid-Holland Zuid, de heer Louis Overboom, adjunct directeur Nieuwe Unie en de heer Van Vliet, directeur ontwikkelingsbedrijf Rotterdam.

Heren,
Ik overhandig u deze plaquette die later vandaag zal worden ingemetseld in het project Heinenoord. Als tastbare herinnering aan de goede voornemens van vandaag en als belofte voor resultaat en perspectief.

Ik wens u inspiratie en daadkracht