Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


Aanpak verslaafde veelplegers succesvol in Amsterdam

Titel
Nieuwe aanpak van overlast door verslaafde veelplegers in Amsterdam

Amsterdam heeft het afgelopen jaar al 140 verslaafde veelplegers geplaatst in de Bijlmerbajes in een sluitende aanpak van justitie en zorg. Zij vallen onder de nieuwe ISD-maatregel, waardoor ze twee jaar lang naast de detentie ook verplicht zorg ontvangen van instanties als de GGD. Zorgwethouder Belliot, burgemeester Cohen, hoofdcommissaris Welten en hoofdofficier van justitie De Wit brachten een werkbezoek aan de penitentiaire inrichting.

Op deze wijze pakt Amsterdam de harde kern van verslaafde veelplegers aan die verantwoordelijk zijn voor veel overlast en onveiligheid in de stad. De nieuwe maatregel Inrichting Stelselmatige Daders (ISD) moet voorkomen dat veelplegers weer terugvallen in het patroon van overlast en criminaliteit. De kern is een strenge justitiële aanpak gecombineerd met een uitgebreid reïntegratiepakket: trainingen, opleidingen, huisvesting, inkomen en zorg. Hierdoor blijven de veelplegers gedurende twee jaar (en ook nog daarna) continu in beeld van politie, justitie en zorginstanties. Voorheen werden deze criminelen meestal kort gedetineerd, waarbij ze na vrijlating opnieuw een misdrijf begingen. En omdat het zorgaanbod vrijwillig was, onttrokken veel veelplegers zich hieraan.

De nieuwe aanpak is ontwikkeld door alle instanties die bij deze problematiek betrokken zijn: gemeente, politie, openbaar ministerie, Dienst Justitiële Inrichtingen, Jellinek-kliniek, Gemeentelijke Geneeskundige Dienst, ggz-instelling Mentrum en de Forensisch Psychologische Dienst. De Dienst Justitiële Inrichtingen creëert in 2006 extra plekken waardoor het totaal in de regio Amsterdam op 187 komt.