Eemland noord, 10.45 uur

Utrecht, 24-01-2006 o Nieuwsberichten district Eemland noord

Explosief Soesterberg was handgranaat

(zie nieuwsberichten Eemland noord 11/01/06; 10.40 uur)

SOESTERBERG De technische recherche heeft vastgesteld dat het explosief welke, in de vroege ochtenduren van zaterdag 7 januari, op de Kamerlingh Onneslaan werd gebruikt een handgranaat betrof.

Uit het onderzoek van de recherche is nog niet duidelijk geworden of er sprake is geweest van een gerichte actie tegen de aangever. Een forensisch onderzoek door het NFI is nog niet afgerond en levert mogelijk nog informatie op die gebruikt kan worden in het onderzoek naar de dader. Het buurtonderzoek en de oproep om getuigen heeft vooralsnog geen bruikbare informatie opgeleverd.

Mochten eventuele getuigen zich nog niet hebben gemeld, dan kunnen zij dit alsnog doen op telefoonnummer 0900-8844 of via het anonieme meldingsnummer 0800-7000.

Politie pakt fietsdiefstallen aan

BAARN De wijkpolitie is gestart met de projectmatige aanpak van fietsdiefstallen in de gemeente Baarn.

Uit de analyse van dit delict bleek dat er in de periode tussen 1 januari 2005 en 21 november vorig jaar 181 fietsdiefstallen hebben plaatsgevonden in de gemeente. Dat komt neer op een gemiddelde van 17 fietsen per maand.

Ook bleek dat er in de maanden januari, juli en september meer fietsen gestolen worden dan in de andere maanden van het jaar. De eerste acties zullen zich richten op het stationsgebied omdat daar relatief gezien veel fietsen verdwijnen.

De aanpak van het probleem vindt plaats in samenwerking met de ketenpartners omdat de oplossing niet alleen ligt in de opsporing en vervolging van op heterdaad aangehouden verdachten.

Ook voorlichting om diefstal te voorkomen, een goede registratie van de eigendommen, een juiste inrichting om fietsen te kunnen stallen, toezicht en controle, opsporing en vervolging, en de terugkoppeling naar de aangever/benadeelde, zijn wezenlijke elementen die kunnen bijdragen om het aantal diefstallen terug te dringen.

De inzet van de politie beperkt zich niet tot enkel de opsporing van de dief maar is ook gericht op de opsporing en vervolging van de helers. Door een op maat gesneden vervolgingstraject te volgen kan het criminele circuit adequaat worden aangepakt.

Naast gerichte postacties zal ook de controle op de fietsenhandel geïntensiveerd worden. In nauwe samenwerking met de gemeente wordt bezien of het project gecombineerd kan worden met graveeracties en het verspreiden van voorlichting- en registratiefolders.

Het eerste resultaat heeft zich inmiddels voorgedaan. Op zaterdagavond 21 januari werd een 35-jarige inwoner van Almere op heterdaad aangehouden bij het plegen van een fietsdiefstal uit de stalling bij het station in Baarn.

De fiets werd in beslag genomen en de dief werd ingesloten aan het politiebureau. In overleg met justitie kreeg de Almeerder een dagvaarding om voor de rechter te verschijnen.

Rijden onder invloed

SOEST De politie heeft zondagmorgen 22 januari, om 07.30 uur, een 20-jarige Soester aangehouden die even daarvoor onder invloed van alcoholhoudende drank met zijn auto tegen een boom was gereden op de Obrechtstraat.

De man blies op de ademtestapparatuur 620 ug/l en raakte zijn rijbewijs kwijt. De beginnende bestuurder was volgens eigen zeggen tegen de boom gereden doordat hij een SMS-bericht had gekregen en daardoor was afgeleid. Een proces-verbaal tegen de man wordt opgemaakt.

Jongeren aangehouden voor vandalisme

BAARN De politie heeft zondagavond 22 januari, om 21.40 uur, vijf jongeren uit Baarn aangehouden voor het plegen van vandalisme.

De Baarnaars, variërend in leeftijd tussen 15 en 18 jaar, werden betrapt toen zij vanaf de hoogste galerij van een flat aan de Sonnevelt een computerscherm naar beneden gooiden. Men deed dit omdat zij van anderen hadden gehoord dat dit een enorme knal zou geven. Hun actie leidde inderdaad tot een enorme knal toen het scherm, dat aan één van hen toebehoorde, op de grond explodeerde.

De jongeren kregen allen een proces-verbaal en de ouders werden in kennis gesteld.

Jeugd bekeurd op winkelcentrum Overhees

SOEST De politie heeft zondagavond 22 januari, om 19.40 uur, vier jongeren uit Soest bekeurd toen zij rondhingen onder de overkapping van het winkelcentrum Overhees aan de Tamboerijn.

Het winkelcentrum is al jaren een locatie waar de samenscholing van jongeren leidt tot een structurele geluidsoverlast voor de omgeving en vandalisme en vernieling vaak een gevolg is van het rondhanggedrag.

Op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Soest treedt de politie repressief op om te voorkomen dat het winkelcentrum weer als hangplek wordt ingericht door de lokale jeugd.

Eén van hen, naar later bleek een 15-jarige Soester, kon geen identificatiebewijs tonen en werd aangehouden. De overige bekeurde jongeren waren 15 en 16 jaar oud.

De ouders werden in kennis gesteld.

Gewonde bij verkeersongeval

EEMNES - Een 28-jarige Hilversummer is in de nacht van maandag op dinsdag gewond geraakt bij een eenzijdig verkeersongeval op de A27 ter hoogte van Eemnes.

Omstreeks 02.50 uur kwam er een melding binnen bij de politie van een andere weggebruiker. De politie trof de auto van de man in de berm aan. De auto was met de achterzijde tegen en boom gebotst.

De bestuurder had een hoofdwond en was niet aanspreekbaar. Uit de sporen viel op te maken dat de man mogelijk in de middenberm was geraakt en vervolgens te sterk had gecorrigeerd. Door het remmen was de auto vermoedelijk om zijn as gedraaid.

Onbekend is hoe lang het slachtoffer daar al stond. De man is naar het ziekenhuis overgebracht. Het KLPD doet verder onderzoek naar het ongeval.

Snelheidscontrole

BAARN Op de Eemnesserweg in Baarn heeft de politie maandagmiddag een radarsnelheidscontrole gehouden. Daarbij werden 46 overtreders beboet.

De controle vond plaats tussen 16.00 en 18.00 uur. In die tijd passeerden 779 voertuigen de radar. De hoogste gemeten snelheid bedroeg 73 kilometer per uur, terwijl ter plaatse een snelheidslimiet geldt van 50 kilometer per uur.

Erf besmeurd

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG Omdat hij het erf van een woning aan de Eemlandia in Bunschoten had besmeurd met vermoedelijk afgewerkte olie, is een 17-jarige jongen uit Bunschoten-Spakenburg maandagavond aangehouden door de politie.

De verdachte werd omstreeks 22.15 uur vrijwel op heterdaad betrapt vlakbij de woning. Hij had de jerrycan nog in zijn handen. Hij werd aangehouden voor vernieling.

Bij fouillering bleek dat hij twee wikkels met harddrugs op zak had. De jongen is ingesloten voor nader onderzoek, onder meer naar zijn beweegredenen. Zijn ouders zijn op de hoogte gesteld.

Onder invloed door rood

SOESTDIJK - Een 60-jarige inwoner van Soest is maandagavond betrapt op rijden onder invloed. De man trok de aandacht van de politie omdat hij op de kruising Nieuwerhoekplein-Koninginnelaan in Soestdijk door rood reed.

De ademtest op het politiebureau wees uit dat hij iets meer op had dan toegestaan: 245 ug/l. Met een rijverbod van een uur en twee bekeuringen kon de Soester weer vertrekken.

Snelheidscontrole

SOEST Op de Vredehofstraat in Soest heeft de politie maandagmiddag een radarsnelheidscontrole gehouden. Daarbij werden 98 bekeuringen uitgeschreven.

De controle vond plaats tussen 16.00 en 18.00 uur. In totaal passeerden 1670 voertuigen het meetpunt. De hoogste gemeten snelheid bedroeg 109 kilometer per uur.

Getankt zonder te betalen

SOESTERBERG Een 29-jarige vrouw zonder vaste woon- of verblijfplaats is maandagochtend aangehouden omdat ze in Soesterberg had getankt zonder te betalen. Dat gebeurde bij een benzinepomp aan de Amersfoortseweg omstreeks 9.45 uur.

De vrouw kon even later worden aangehouden op de parkeerplaats bij een zwembad in Zeist. De kentekenplaten op de auto bleken afgelopen zondag te zijn gestolen van een auto bij een sauna in Soesterberg. De auto bleek wel haar eigendom.

De politie schreef daarnaast twee bekeuringen uit, voor gladden banden en onverzekerd rijden. De verdachte is ingesloten voor nader verhoor.