Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG BIEDT ALTERNATIEF AAN VOOR DE WET LUCHTKWALITEIT

Op woensdag 18 januari vond bestuurlijk overleg plaats de ministers Dekker, Peijs en staatssecretaris Van Geel, het Interprovinciaal Overleg en de Vereniging van Nederlandse gemeenten. In het overleg is nadrukkelijk van gedachten gewisseld over het concept wetsvoorstel voor wijziging van de wet milieubeheer ook wel aangeduid als de wet Luchtkwaliteit. Deze wet moet op termijn het huidige besluit luchtkwaliteit vervangen.

Het VNG-alternatief

De wet en de invoering van een nationaal samenwerkingsprogramma (NSL) moet meer ruimte bieden aan ontwikkelingen in de steden. Om de ruimte maximaal te benutten heeft de VNG voor het NSL een alternatief ontwikkeld. Ter vergadering werd dit alternatief uitgedeeld en alle partijen reageerden hier enthousiast op. In het voorstel van de VNG worden projecten niet individueel en bindend benoemd. In de bindende delen van het programma zelf worden de voorziene ontwikkelingen in hun geheel opgesomd. Belangrijk hierbij is dat met het pakket van maatregelen de projecten die een negatief effect hebben op de luchtkwaliteit worden gecompenseerd. Bij een dergelijk stelsel is het niet meer nodig om besluiten over nieuwe projecten afzonderlijk te toetsen aan de grenswaarden. Immers, in algemene zin zijn de effecten van te verwachten nieuwe projecten bij de opstelling van het programma en bij het bepalen van het pakket van reducerende maatregelen betrokken geweest. Bij voorkeur wordt voor Nederland één nationaal programma opgesteld, dat vanuit de regios wordt opgebouwd. De komende maand zal de VNG dit alternatief verder uitwerken en bespreken met ander partijen

Kleinere ontwikkelingen

In het wetvoorstel zelf is het begrip betekenende mate opgenomen. Hiervan is in de wet bepaald dat als een project niet in betekenende mate bijdraagt aan de luchtverontreining, het project niet getoetst hoeft te worden aan de grenswaarde. In het bestuurlijk overleg is besloten dat als richtlijn voor bijdragen in betekenende mate aan luchtverontreiniging de MER-beoordelingsgrens van 2000 woningen of een bijdrage van 3% of meer aan de normen wordt gehanteerd. Dit voorstel wordt nog nader uitgewerkt.

Financiële bijdrage aan de regios

Ter bestrijding van luchtverontreiniging krijgen de grote overschrijdingsgebieden een basisbedrag van 5 miljoen per regio voor maatregelen. Daarmee is eindelijk zicht gekomen op de verdeling van de 100 miljoen voor regionale en lokale maatregelen ter verbetering van de luchtkwaliteit. Staatssecretaris Van Geel had dit extra geld al in augustus aangekondigd, maar tot nu toe was nog niet duidelijk hoe het geld verdeeld zou worden.

De bewindslieden willen een simpele en vlotte verdeling, zodat de regios snel aan de slag kunnen. Naast het basisbedrag van 5 miljoen per regio is er ook procesgeld -ca 100.000- 150.000 per regio- beschikbaar.

Het kabinet wil half februari een wetsvoorstel Luchtkwaliteit naar de Tweede Kamer sturen. Gelijktijdig zullen een AMvB in betekenende mate en een protocol meten en regelen naar de Kamer gestuurd worden, plus een brief over wat de alternatieven voor de programma-aanpak zouden zijn.