Ingezonden persbericht

Project Mantelzorg genomineerd voor landelijke innovatieprijs

DEN HAAG, 20060131 -- Het project Mantelzorger tot Zorgprofessional is als één van de dertien projecten genomineerd voor de innovatieprijs `Pinguins kunnen vliegen`. Op 19 januari heeft de presentatie hiervoor plaatsgevonden in Den Haag.


Het project is een initiatief van de ZorgZaak Hoogeveen, in samenwerking met de Kamer van Koophandel Drenthe en ROC Deltion College Zwolle. Het doel is om mantelzorgers op te leiden tot gediplomeerde verzorgers die als zelfstandig ondernemer flexibel hun diensten kunnen aanbieden. Zo kunnen mantelzorgers geld verdienen met het werk dat ze vaak al jarenlang doen. En zo blijft hun ervaring behouden, iets wat gezien de toenemende vergrijzing en vraag naar professionele zorg goed van pas komt.

In het kader van de Nationale Innovatieweek 'Pinguïns kunnen vliegen' werden uit 173 aanmeldingen dertien genomineerden geselecteerd. Medio april worden de drie winnaars bekend gemaakt die zich als vertegenwoordigers van Nederland mogen presenteren op de 4Q Conference in Finland. Het project 'Van Mantelzorger tot Zorgprofessional' is daarmee een voorbeeld voor vernieuwing en kwaliteitsverbetering.

"Veel mantelzorgers zijn fulltime aan het zorgen. Erbij werken is onmogelijk. Ze doen vaak hetzelfde werk wat de verpleegkundige ook doet. Met een diploma kunnen zij dat deel van het werk overnemen en hiermee inkomsten verwerven", licht Femke Spiering van De Zorgzaak toe. Ook voor ex-mantelzorgers biedt het zelfstandig ondernemerschap kansen. Zji kunnen hun opgedane kennis uit het verleden verzilveren. De Zorgzaak zorgt voor passende zorgsituaties voor deelnemende mantelzorgers en de mogelijkheid tot trainen in het 'thuiszorgskillslab'. De Kamer van Koophandel biedt een cursus en begeleiding met betrekking tot het zelfstandig ondernemerschap. Deltion College heeft de bestaande opleiding zeer flexibel aangepast, zodat de kennis kan worden omgezet in een regulier diploma voor de zorgsector.