Gemeente Wageningen

Projectontwikkelaar zorgt voor nieuw leefgebied steenuil

Wethouder opent boomgaard als compensatie voor leefgebied steenuil.

Op 23 januari heeft Rik Eweg, wethouder Ruimtelijke Ordening, het startsein gegeven voor de renovatie van een boomgaard in de Nude. Dit deed hij door het onthullen van een nieuwe steenuilnestkast. Tevens wordt de boomgaard gerenoveerd. Het opknappen van de boomgaard dient als compensatie voor het verlies van het leefgebied van de steenuil in de voormalige boomgaard aan de Haagsteeg. Ook op de Eng wordt een boomgaard gerenoveerd. In beide boomgaarden huist nu nog geen steenuil. De kasten zorgen er mogelijk voor dat steenuilen de nieuwe locatie gaan gebruiken als leefgebied.

In het kader van het bouwproject Haagsteeg bleek dat er een steenuilpaartje in het gebied broedde en leefde (de steenuil is een standvogel). De bouw van het project Haagsteeg zou deze broed- en verblijfplaats verstoren of vernietigen. Om de steenuil te beschermen en ontheffing van de Flora- en Faunawet te krijgen voor de ontwikkeling van het project Haagsteeg bleek compensatie nodig.

De compensatieregeling is in opdracht van projectontwikkelaar Arteze door Adviesbureau Witteveen en Bos voorbereid. De gemeente en enkele natuurorganisaties hebben vervolgens met Arteze een overeenkomst gesloten. Op 12 maart 2005 kreeg de gemeente van Arteze een cheque ter waarde van 11.400,- euro om het verlies van de steenuil in het project Haagsteeg in Wageningen te compenseren. De renovatie van de boomgaarden zorgt ervoor dat deze boomgaarden nog lang levensvatbaar zijn en een goede woonplek kunnen bieden aan nieuwe steenuilen.