Gemeente Arnhem

Arnhem op koers met evenementenbeleid

Arnhem heeft op evenementengebied veel bereikt de afgelopen twee jaar. De interne gemeentelijke organisatie is verbeterd, diverse randvoorwaarden om evenementen gastvrij te kunnen ontvangen zijn geschapen en met het Arnhems Evenementen Platform is de stad beter betrokken bij evenementen. Ook was de evenementenprogrammering in 2004 en 2005 beter dan voorheen. De toekomstige financiering ervan is evenwel een groot punt van zorg.

Dit zijn enkele van de belangrijkste conclusies die de gemeente Arnhem trekt in zijn evaluatie van de Nota Evenementenbeleid Arnhem. Deze nota, in december 2003 door de gemeenteraad vastgesteld, bevat tal van maatregelen om de evenementenpositie van Arnhem te verbeteren. De gemeente wil hiermee onder andere het Arnhem Rijnfestijn en Sonsbeek Festivals uitbouwen, evenals de samenwerking tussen de atletiekevenementen Papendal Games, de Bridge to Bridge-loop en Rondje Nederland. De ontwikkeling van de nieuwe evenementen Warme Winterweken en de Arnhem Modebiënnale zijn eveneens belangrijke speerpunten van het evenementenbeleid. Andere maatregelen zijn erop gericht initiatieven van derden gastvrij te ontvangen en een klantgerichte dienstverlening te realiseren, de gemeentelijke regie over het evenementenbeleid te versterken en de bruikbaarheid van evenementenlocaties te vergroten. Deze maatregelen zijn inmiddels zo goed als geïmplementeerd.

Succesreeks
Als wethouder Economische Zaken heeft Inez Pijnenburg het evenementenbeleid in haar portefeuille: Ik ben erg tevreden met de evenementen die de afgelopen twee jaren in Arnhem hebben plaatsgevonden. De Herdenking van 60 jaar Slag om Arnhem, in 2004, roept nog altijd warme herinneringen op, en ook de duizenden motoren van de FIM-rally, die met een parade door de stad het 100 jarig bestaan van de KNMV vierde, was een ware happening. En vorig jaar was de eerste editie van de Arnhem Modebiënnale natuurlijk een groot succes. Ik ben erg blij dat we als gemeente het Modejaar 2005 hebben kunnen opluisteren met de Barbietentoonstelling en de Arnhemse Catwalk. Maar ook de concerten van wereldsterren in het Gelredome en marktinitiatieven als het smartlappenfestival of het AV-festival State of the Image maken Arnhem meer evenementenstad dan ooit.

Arnhems grootste jaarlijks terugkerende evenement, het Arnhem Rijnfestijn met haar Living Statues, is in 2005 voor het eerst door een particulier evenementenbureau georganiseerd. Pijnenburg: Wij zijn niet over een nacht ijs gegaan toen we noodgedwongen een nieuwe organisatiestructuur voor dit geweldige evenement moesten maken. Het bureau Hagen Events heeft onze verwachtingen meer dan waar gemaakt.

Actiepunten
Het invullen van de leemte die het onverwachte stoppen van de VVV begin 2004 - met zich meebracht, heeft veel tijd en energie gekost. Dit heeft echter nauwelijks invloed gehad op de voortgang van de actiepunten, die voor het merendeel volgens plan zijn uitgevoerd. Een greep uit deze actiepunten: er is een evenementencoördinator aangesteld voor zaken rondom vergunningen en openbaar gebied; er wordt actief een evenementenkalender gedistribueerd; het locatie- en vergunningenbeleid is opnieuw geformuleerd; er zijn meer mogelijkheden voor promotie-uitingen in de stad denk aan banieren -; er is een Arnhems Evenementen Platform opgericht; de aangestelde evenementenmanager voert een strakke regie over publieksevenementen; er is een marktverordening waarin bevoegdheden zijn geregeld om de warenmarkt ten gunste van een evenement te verplaatsen, etc.

Kortom: ons evenementenbeleid krijgt meer en meer vorm. De organisatie is nu zo ingericht dat we sneller nieuwe verbeteringen kunnen doorvoeren en kansen kunnen oppakken. Maar tegelijkertijd zien we dat de kosten voor evenementen stijgen, terwijl de sponsorinkomsten drastisch dalen. De gemeentelijke inkomsten uit kermissen dalen en EFRO-subsidies voor evenementen lopen in 2006 af. Het huidige gemeentelijke evenementenbudget biedt onvoldoende mogelijkheden om deze tegenvallende ontwikkelingen op te vangen. Willen we in de toekomst onze evenementen kunnen continueren, dan zijn substantiële bijdragen van bedrijfsleven en gemeente van wezenlijk belang, aldus Pijnenburg.
23-01-06