Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

Doing Development: Science, Innovation and Africa 31 januari 2006
17.00 uur
Locatie: KNAW, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam

Op 31 januari 2006 organiseert de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) in samenwerking met de Britse Ambassade een publiek debat over de rol van wetenschap in ontwikkelingslanden.

Ontwikkeling kan niet zonder wetenschap. Toch wordt de rol die wetenschap kan spelen in ontwikkeling, vaak onderschat. Bijvoorbeeld omdat er eerst gezorgd moet worden voor goed basisonderwijs voor iedereen. Of omdat er zoveel andere problemen zijn die om aandacht schreeuwen.

Wetenschap is juist dan belangrijk. Met nieuwe kennis kan het hoofd geboden worden aan het oplossen van die problemen. Het ontwikkelen van wetenschappelijke capaciteit is bovendien een noodzakelijke investering in de toekomst. Als landen niet kunnen profiteren van en meedoen aan wetenschappelijke vernieuwingen, wordt het gat met landen die dat wel kunnen, steeds groter en komen de millennium ontwikkelingsdoelen steeds verder buiten ons bereik.

Het debat 'Doing Development: Science, Innovation and Africa' wordt ingeleid door Professor Sir David King, wetenschappelijk hoofdadviseur van de regering van het Verenigd Koninkrijk en hoofd van het Britse Office of Science and Technology.
Professor King houdt een lezing over de visie van de G8-landen op de rol van wetenschap en innovatie in Afrika (zie het Gleneagles Communiqué uit juli 2005). Ook gaat hij in op het werk van de Britse Commission for Africa op het gebied van wetenschap. Aansluitend zal King in discussie gaan over de rol van wetenschap in ontwikkeling met een aantal Afrikaanse ministers van onderwijs en wetenschap, vertegenwoordigers van Afrikaanse academies van wetenschap, en het publiek.

De KNAW en de Britse Ambassade, vertegenwoordigd door haar ambassadeur, organiseren het debat ter gelegenheid van een achtdaags werkbezoek van dertien Afrikaanse wetenschappelijke academies aan de KNAW.

U bent van harte uitgenodigd het debat bij te wonen. Het debat zal gevolgd worden door een receptie. Meldt u zich van tevoren wel aan via het inschrijfformulier, want het aantal plaatsen is beperkt. Kosten: Het debat begint om 17.30 uur (ontvangst vanaf 17.00 uur). De toegang is gratis.

Organisatie: KNAW in samenwerking met de Britse Ambassade

Meer informatie:
Jeffrey Muskiet, Afdeling ISK, KNAW
tel. 020-5510829
jeffrey.muskiet@bureau.knaw.nl