Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

dinsdag 31 januari 14.15 uur

Jan van Angeren

The opportunities & limits of compellence strategies

Faculteit: Sociale wetenschappen

Promotor: prof.dr. R. de Wijk

Het proefschrift gaat over dwangstrategieën, in het bijzonder over afdwinging (compellence), de tegenhanger van het beter bekende begrip afschrikking (deterrence). Afdwinging wordt gedefinieerd als het dreigen met geweld en soms het daadwerkelijke gebruik van beperkt geweld, ter bevestiging van die dreiging om een tegenstander te dwingen een door hem uitgevoerde, ontoelaatbare handeling terug te draaien.

Het proefschrift levert een raamwerk voor het verklaren van afdwinging en onderzoekt met behulp van dit raamwerk welke omstandigheden of factoren de succesvolle toepassing van afdwinging (het meest) beïnvloeden.

Het raamwerk is nuttig om ex post de ontwikkeling te verklaren van een bepaalde afdwingingcasus. Voorts kan het een basis bieden voor toekomstig onderzoek dat erop is gericht om ex ante, gegeven bepaalde omstandigheden de waarschijnlijke uitkomst van een afdwingingcasus uiteen te zetten.

De analyse zoals die is gehanteerd in deze studie leert dat motivatie de belangrijkste kritische succesfactor is in een afdwingingproces. Een opmerkelijke conclusie die men kan trekken is dat er onvoldoende bewijs is voor Robert Papes vaak geciteerde bewering dat afdwinging door de tegenstander te dreigen hem zijn strategische mogelijkheden te ontzeggen (compellence by denial) in het algemeen te verkiezen valt boven afdwinging door de tegenstander te dreigen met een afstraffing (compellence by punishment).