Universiteit Maastricht

25 januari 2006
Guido Lammering wint SNS Bank Prijs 2005
Verbetering radiotherapie bij kwaadaardige tumoren

Dr. Guido Lammering neemt op 31 januari as. de SNS Bank Prijs 2005 in ontvangst voor zijn promotieonderzoek. Deze wetenschappelijke prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een jonge, veelbelovende onderzoeker die in de voorafgaande periode is gepromoveerd aan de Universiteit Maastricht. Dit jaar wordt de prijs voor de twintigste keer uitgereikt. De bijeenkomst in het Kruisherenhotel wordt opgeluisterd door cabaretier Hans Dorrestijn.

De jury verkoos unaniem Lammerings proefschrift The epidermal growth factor receptor tot prijswinnaar 2005. Het juryrapport meldt dat de dissertatie uitblinkt door de bijzondere originaliteit. De ontdekking van dr. Lammering heeft de potentie van grote betekenis te worden voor het klinisch handelen. Het onderzoek is derhalve van grote maatschappelijke betekenis.

In zijn proefschrift beschrijft Guido Lammering hoe radiotherapie, gebruikt om kankercellen te doden, ook herstelmechanismen in kankercellen kan activeren, waardoor de effecten van radiotherapie worden tegengewerkt. Lammering toonde voor het eerst aan dat de Epidermale Groei Factor Receptor een belangrijke rol speelt in het tegenwerken van de toxische effecten van radiotherapie op kankercellen. Door deze EGFR-familie af te remmen, werd een opvallend hogere gevoeligheid van kankercellen voor radiotherapie in veel verschillende soorten tumoren gerealiseerd. De doeltreffendheid van radiotherapie bij het doden van kankercellen kan zo aanzienlijk verbeterd worden. Dit veelbelovende onderzoek werd in 2001 al onderscheiden door onder andere de American Association of Cancer Research en de German Cancer Society.

Op dit moment is dr. Guido Lammering werkzaam bij MAASTRO Clinic als radiotherapeut-oncoloog. De KWF Kankerbestrijding heeft hem onlangs en groot subsidiebedrag toegekend om de komende vier jaar verder onderzoek naar de EGFR-familie te kunnen doen.

De prijs wordt uitgereikt door de burgemeester van Maastricht, drs. G.B.M. Leers en bestaat uit een bedrag van 5000 en een sculptuur van de Maastrichtse kunstenares Desiree Tonnaer. De jury hoopt dat deze prijs dr. Lammering zal stimuleren om zijn belangwekkend wetenschappelijk onderzoek voort te zetten.

Noot voor de pers:
De SNS Bank Prijs 2005 wordt op 31 januari uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Kruisherenhotel Maastricht. Ontvangst is om 16.00 uur, om 16.45 uur houden achtereenvolgens de rayondirecteur van SNS Bank Maastricht-Heuvelland (Ir. P. vandermeulen) en rector magnificus van de Universiteit Maastricht (Prof. mr. G. Mols) een toespraak, waarna burgemeester Leers de prijs uitreikt en cabaretier Hans Dorrestijn een beschouwing houdt. Vanaf 18.00 uur is het informeel samenzijn in het Kruisherenhotel, met een culinaire ontdekkingstocht door het hotel. U bent bij deze bijeenkomst van harte welkom en kunt zich vooraf telefonisch of per mail melden bij Clim Hoeberechts, tel. 06-53234474, mail: clim.hoeberechts@sns.nl