Gemeente Rotterdam

Persuitnodiging

Rotterdam, 27-1-2006

De geus en geluk: meer perspectief voor jongeren nodig

Minister Aart-Jan de Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat op maandag 30 januari a.s. naar Rotterdam om samen met CDA-lijsttrekker en wethouder Leonard Geluk aandacht te besteden aan het perspectief van jongeren op een baan.

Vanaf 14.30 uur staat daarbij Turks ondernemerschap centraal. De Geus en Geluk de oprichting bijwonen van een ondernemersvereniging voor jonge Turkse ondernemers en bezoeken aansluitend twee Turkse ondernemers. Het belang van stageplaatsen komt hier aan de orde.

Vanaf 18.00 uur gaan zij in gesprek met Rotterdamse studenten, ondernemers en deskundigen (o.a. Doekle Terpstra, Steven van Eijck, Frans Lavooij en Piet Boekhoud) . Thema is het slaan van een brug tussen onderwijs en arbeidsmarkt, om zo jongeren een goede start op de arbeidsmarkt te geven. Leonard Geluk zal aan het einde van de bijeenkomst, mede op basis van het debat, een aantal actiepunten hiervoor presenteren.

Voor het CDA Rotterdam is het verminderen van de werkeloosheid onder jongeren een belangrijk actiepunt. CDA - lijsttrekker Leonard Geluk: "We willen dat iedereen in Rotterdam meedoet, jong én oud. Zeker wat betreft het hebben van werk. Het zijn weliswaar vooral bedrijven die verantwoordelijkheid voor het creëren van banen, maar als overheid hebben we de verplichting om samen met onderwijsinstellingen jongeren een goede uitgangspositie op de arbeidsmarkt te geven. Ik wil de Rotterdamse jeugd een goed perspectief bieden."

NIEUW ONDERNEMERSCHAP

Veel startende ondernemers in Rotterdam zijn van allochtone afkomst. Met name in de

Turkse gemeenschap zijn veel Rotterdammers die een onderneming hebben of willen

starten. Minister de Geus is daarom verheugd om bij de oprichting van Vereniging Rogiad (Vereniging Jonge Ondernemers Rotterdam) , die zich richt op jonge Turkse ondernemers,

aanwezig te zijn.

De bijeenkomst is in het gebouw van de Kamer van Koophandel Rotterdam, Blaak 40, 3011TA Rotterdam (www.kvk.nl/rotterdam).

14:30 Korte toespraak Voorzitter Vereniging Jonge Ondernemers Rotterdam

Korte toespraak Voorzitter van Kamer van Koophandel Rotterdam Frans Lavooij

Toespraak Minister de Geus

Openingshandeling Minister de Geus, wethouder Geluk, voorzitter KvK en voorzitter Vereniging Jonge Ondernemers Rotterdam

15:00 Informeel samenzijn

15:30 Einde programma bij KvK

Bezoeken Turkse Ondernemers

Aansluitend bezoeken minister de Geus en wethouder Geluk twee succesvolle Turkse ondernemers. Gezien het belang dat zij hechten aan het feit dat ondernemers stageplaatsen aan studenten aanbieden zullen zij zelf ook een korte stage lopen. Naast Geluk en de Geus zijn ook CDA-kandidaten Ahmet Yildrim (nr. 4) en Arjan Erkel (nr. 6) en huidig raadslid Alaattin Erdal bij het bezoek aanwezig.

15:45-16:30 uur Supermarkt Sahan

Putsebocht 121/131, 3073 HG Rotterdam

16.40-17.45 uur Sultan Restaurant

Zuidplein 109, 3083 CN Rotterdam

BIJEENKOMST: HOE SLAAN WE EEN BRUG TUSSEN ARBEIDSMARKT EN ONDERWIJS.

's avonds staat het thema 'Hoe slaan we een brug tussen onderwijs en arbeidsmarkt' centraal. Studenten en ondernemers debatteren met elkaar en deskundigen over dit thema. Minister de Geus zal een inleiding houden en CDA-lijsttrekker Geluk sluit de bijeenkomst af met 10 actiepunten voor het slechten van die brug.

Locatie: Albeda College (www.albeda.nl)

Rosestraat 1101, 3071AL Rotterdam

17.30 uur inloop

18.00 uur plenair: Welkom door Piet Boekhoud, voorzitter College van Bestuur

Albeda College en uitleg over deze avond
18.10 uur Korte inleiding Minister de Geus over mismatch opleiding en arbeidsmarkt 18.20 uur Presentatie RDM (Filmpje en uitleg door Bert Ooijen, HRO) Voorbeeld van het slaan van een Rotterdamse brug over de kloof tussen opleiding en arbeidsmarkt 18.30 uur Discussie aan tafels
Tafelvoorzitters:
dhr. A.J. De Geus, minister Sociale Zaken en werkgelegenheid Steven van Eijck, voorzitter Economic Development Board Rotterdam Doekle Terpstra, voorzitter HBO Raad Piet Boekhoud, voorzitter College van Bestuur Albeda College

Frans Lavooij, voorzitter KvK Rotterdam Leonard Geluk, wethouder onderwijs Rotterdam incl. Stampotmaaltijdbuffet, discussie met studenten aan statafels. 19.15 uur Terugkoppeling met discussie olv Karin Ingelse (plenair, alle tafelvoorzitters achter de tafel) 19.50 uur Afsluiting door CDA- lijsttrekker Leonard Geluk Presentatie van 10 actiepunten om over de brug te komen met kansen voor Rotterdamse jongeren.

U bent vanzelfsprekend voor het hele bezoek van harte uitgenodigd. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sandra Kubbe, tijdelijk campagnewoordvoerder CDA-Rotterdam (i.v.m. gezinsuitbreiding in huize Sijbom), tel. 06-51182755 of s.kubbe@bsd.rotterdam.nl. Kijk ook op www.gelukvoorrotterdam.nl voor meer informatie over de campagne van CDA-Rotterdam.