rondetafelgesprek Astrid Joosten met vrouwen met epilepsie

Nationaal epilepsie fonds

http://www.epilepsie.nl

Persbericht & Uitnodiging voor de pers

Rondetafelgesprek Astrid Joosten en vrouwen met epilepsie over Medicijngebruik, zwangerschap, carrièreplanning

Astrid Joosten, tv-presentatrice en ambassadeur van het Nationaal Epilepsie Fonds spreekt op dinsdag 31 januari in de aanloop naar de internationale vrouwendag met drie vrouwen met epilepsie. Ongeveer 60.000 vrouwen in Nederland hebben epilepsie. Epilepsie is een aandoening die zich uit in aanvallen. Jaarlijks zijn ongeveer 800 vrouwen met epilepsie zwanger. Zij lopen meer risico op aangeboren afwijkingen dan vrouwen zonder epilepsie. Oudere vrouwen met epilepsie hebben meer last van verwardheid en nachtelijke aanvallen dan jongere vrouwen met epilepsie. Jongere vrouwen zien soms hun carrière in duigen vallen.
Hierover praat Astrid Joosten met vrouwen tijdens een high tea die het Nationaal Epilepsie Fonds aangeboden krijgt van het Hilton Hotel in Amsterdam. Hoe gaan zij hiermee om en wat kan hun omgeving daaraan bijdragen.

Door dit gesprek en door het geven van informatie probeert het Nationaal Epilepsie Fonds meer mensen te attenderen op epilepsie. Het kan iedereen op iedere leeftijd overkomen.

Astrid Joosten praat met Mar Koper, 59 jaar, zij gebruikt medicijnen en heeft sinds de overgang geen aanvallen meer, Marianka Veldhuizen, 22 jaar, zij gebruikt drie soorten medicijnen en heeft toch nog aanvallen en Mirza van Mastenbroek, 37 jaar, gebruikt medicijnen en is onlangs bevallen van een tweeling.

Epileptische aanvallen ontstaan door een plotselinge, tijdelijke verstoring van het elektrisch evenwicht in de hersenen. Een aanval verschilt van persoon tot persoon. De een valt en gaat schokken, de ander staart slechts even voor zich uit. De oorzaak van epilepsie is zelden weg te nemen. Informatie over epilepsie staat op www.epilepsie.nl.

Het Nationaal Epilepsie Fonds is in Nederland de instantie die zorgt voor wetenschappelijk onderzoek, voorlichting en vakantiereizen voor mensen met epilepsie. Inkomsten komen uit donaties en de jaarlijkse collecte. Het Nationaal Epilepsie Fonds krijgt geen geld van de overheid.

---