Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

27 januari 2006

Persuitnodiging Jeugdjurybijeenkomst Ei van Columbus en Prijsuitreiking Ei van Columbus

Dit is een gezamenlijk persbericht van de ministeries van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM), Economische Zaken (EZ), Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), Buitenlandse Zaken (BZ/OS), Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Verkeer en Waterstaat (VenW), Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)

Jeugdjurybijeenkomst Ei van Columbus

31 januari, 14.00 - 17.30 uur, Theater Spant! in Bussum

Op 31 januari kiest een jeugdjury de winnaar van de wedstrijd van het "Ei van Columbus" (prijs voor innovatie en duurzaamheid). De jeugdjury bestaat uit zo'n 500 leerlingen van groepen 8 van basisscholen uit iedere provincie en wordt voorgezeten door de ambassadeur Duurzame Ontwikkeling, Ton Boon von Ochssee. Tijdens deze bijeenkomst voeren de leerlingen 'reclamespotjes' op van alle genomineerden. Daarna kiezen ze de beste inzending. Die krijgt het Jeugd-Ei van Columbus. Het is een middag met theater en muziek onder leiding van Leoni Jansen.

Prijsuitreiking Ei van Columbus

14 februari, 13.30 - 16.00 uur, Theater Spant! in Bussum

Op 14 februari is de prijsuitreiking van het Ei van Columbus door staatssecretaris Van Geel (milieu). De winnaars krijgen een wisseltrofee en ¤ 12.500. Staatssecretaris Van Geel reikt ook het Jeugd Ei van Columbus uit.

Prijzen voor innovatie en duurzaamheid

345 bedrijven/instellingen hebben meegedaan met de wedstrijd "Ei van Columbus". Daarvan zijn er begin november 24 genomineerd voor de Prijzen voor Innovatie en Duurzaamheid. Er zijn prijzen in zes categorieën: I. duurzame bedrijfsvoering, II. duurzaam product of dienst, III. duurzame productietechnologie, IV. onderwijs- en onderzoeksprogramma's, -modules en werkvormen, V. internationale samenwerking en VI. kleinschalige duurzaamheid.

Met de Prijzen voor Innovatie en Duurzaamheid willen de ministeries organisaties belonen die een bijzondere bijdrage leveren aan duurzame ontwikkeling.

De volgende inzendingen zijn genomineerd (in alfabetische volgorde per categorie):

categorie I. Duurzame bedrijfsvoering

Martini Ziekenhuis (toekomstgericht en efficiënt organiseren van zorg / duurzaam en toekomstgericht bouwen) Rozenkwekerij de Bierkreek (Biologische rozen ook logisch) Rozenkwekerij G.J.H. van der Weijden (Van milieubewuste rozenkwekerij naar duurzame energieproducerende rozenkwekerij) Samenwerkingsverband Check it out! (Check it out! tools voor een duurzame wereld van Ecofys, SME Advies, COS Nederland en St. Oikos)

categorie II. Duurzaam product of dienst

Basagro b.v. (Biologisch afbreekbare afdeklagen om onkruidgroei en mosvorming tegen te gaan) Dutchdam BV (de uitklapbare waterkering)
Installatietechniek Hans Korstanje (LegioFreeWater systems: een legionella preventiemiddel ) Waterschap Peel en Maasvallei, namens Ad van Iersel (water vasthouden met behulp van een drainagesysteem)

categorie III. Duurzame productietechnologie

LGem samen met Technogrow, Techno Invent en Leerstoelgroep Bioprocestechnologie van Wageningen Universiteit (Duurzame productie van omega-3-vetzuren) Staatsbosbeheer (De tijd is rijp)
Projectgroep Houden van Hennen, Wageningen Universiteit en Research Centrum i.s.m. pluimveehouders en ondernemers uit de pluimveesector ("De plantage" van "houden van hennen") Ten Cate Advanced Textiles BV en Color Wings BV (Digitale Liquidjet Textielveredeling)

categorie IV. Onderwijs- en onderzoeksprogramma's, - modules en -werkvormen

AIDA, Atelier voor Interactieve Duurzaamheid Activiteiten (AIDA, een vitaminestoot voor de samenleving) Alfa-college, AOC Terra, Hanzehogeschool Groningen, Stork, Gasunie, EKwadraat en HoSt. (Value in the Valley: energie voor de toekomst) HAS Den Bosch, opleiding Milieukunde (Sustainable Education in the Tropics (SET) Radboud Universiteit Nijmegen, Universitair Centrum Milieuwetenschappen en Duurzame Ontwikkeling (De Negende Faculteit: Faculteit der Medemenselijkheid, Persoonlijke Groei en Duurzame Ontwikkeling)

categorie V. Internationale samenwerking

e-linQ (Duurzame Voetafdruk)
iD-L inspired innovations (Siem Haffmans) (Ragbag®) Stichting Do-It (Het Do-It-model: zakelijk, transparant en duurzaam ontwikkelingswerk) Stichting Huize Aarde (Programa Hospitales Verdes (Programma Groene Gezondheidszorg)

categorie VI. Kleinschalige duurzaamheid

Aarde-Werk (Leve Leven!, bewoners van multiculturele wijken werken samen aan duurzaam wonen en leven) Angelaschool voor basisonderwijs (Sarah's Wereld op de Angelaschool in Boxtel) Provincie Zeeland/Gemeente Tholen (Duurzaam Ondernemen Tholen) Stichting Aarde (Crabbehof dopt z'n eigen boontjes)