Gemeente IJsselstein


Tentoonstelling 'Beatrix 25 jaar in beeld'
maandag, 30 januari 2006 - 12:17 CET

Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van koningin Beatrix is in het Stadsmuseum de fototentoonstelling 'Beatrix 25 jaar in beeld' te bezichtigen. De tentoonstelling loopt van 31 januari tot en met 12 maart.

Koningin Beatrix bij haar huldiging als koningin in 1980 Vijfentwintig vorstelijke jubileumfotos
Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Koningin Beatrix is door de Kunstcommissie van het Internationaal Perscentrum Nieuwspoort een selectie gemaakt uit het Koninklijk Huisarchief van ANP Photo te Rijswijk.

Uit de verzameling familiefotos, vakantiefotos, openingen, staatsbezoeken, banketten en werkbezoeken van de Koningin is uit ieder regeringsjaar één foto gekozen. De tentoonstelling geeft daarmee een boeiend overzicht van haar regeringsjubileum.

Prominente fotografen als Paul Stolk, Robin Utrecht, Marcel Anthonisse, Raymond Rutting, Cor Mulder, Ruud Hoff, Toussaint Kluiters en Arthur Bastiaanse van ANP Photo zijn allen met één of meer fotos vertegenwoordigd.

Diapresentatie jubileumbezoek Koningin Beatrix in IJsselstein In het kader van haar 25-jarig regeringsjubileum bracht Koningin Beatrix op 20 mei 2005 een bezoek aan IJsselstein, Utrecht en Woerden in de provincie Utrecht.

In IJsselstein werd de Koningin op het stadhuis verwelkomd door de Commissaris van de Koningin de heer Koningin Beatrix bij haar bezoek in IJsselstein mr. B. Staal, waar zij met het College van Gedeputeerde Staten sprak over belangrijke ontwikkelingen in de provincie. Het programma werd afgesloten met een bezoek aan De Meridiaan, een bijzondere woonvorm voor senioren in de nieuwbouwwijk IJsselstein-Zuid.

De diapresentatie, met fotos van de fotografe Tineke Giesbers, geeft een levendig verslag van de feestelijke gebeurtenissen.

Beatrix, Barones van IJsselstein
De Baronie IJsselstein heeft, sinds het huwelijk van Willem van Oranje in 1551 met Anna van Buren, een bijzondere band met het Huis van Oranje.

Toen Anna in 1558 overleed, ging de Baronie over naar het huis van Oranje-Nassau. Koningin Beatrix is nog steeds Barones van IJsselstein. Evenals haar voorgangers verplicht een eeuwenoud voorschrift Beatrix minstens eenmaal in haar leven IJsselstein met een bezoek te vereren. Ook Prins Willem van Oranje heeft dat in het jaar na zijn huwelijk met Anna van Buren gedaan. Daarbij heeft hij plechtig gezworen aan zijn ondersaten van IJsselstein, Benschop en Noortpolsbroek mitsgaders Jaersvelt een goet en getrouw heer te zijn.

Koningin Beatrix heeft met haar jubileumbezoek van 20 mei 2005 zelfs voor de tweede keer de stad IJsselstein bezocht. De eerste maal was in 1983. Haar moeder, Koningin Juliana, bezocht IJsselstein in 1972 en Koningin Wilhelmina, haar grootmoeder, in 1916.

Koningin Beatrix ontvangt van de gemeente een houten hobbelpaard Paard In de diapresentatie is te zien dat Beatrix tijdens haar jubileumbezoek een houten hobbelpaard cadeau krijgt. Naar een eeuwenoud gebruik krijgt iedere vorst of vorstin bij een officieel bezoek een paard aangeboden. Ook in 1983 ontving Beatrix - geen houten maar een échte - pony. De koningin heeft op haar beurt het dier geschonken aan een kindertehuis.

In 1980 geboren?
Bezoek gratis - samen met een introducé - de tentoonstelling Beatrix 25 jaar in beeld! Neem uw identiteitsbewijs mee.

Stadsmuseum
Adres: Walkade 2, 3401 DS IJsselstein
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 13.00-17.00 uur, groepen op afspraak
Tel. (030) 688 68 00
info@stadsmuseum.nl
www.stadsmuseum.nl