Gemeente Delft

'Geregistreerd partnerschap' voor gemeente, onderwijs en bedrijfsleven in Delft

Vanaf nu gaan gemeente, onderwijsinstellingen en het lokale bedrijfsleven in Delft intensief samenwerken. Morgen om 8.00 uur tekenen verschillende partijen een samenwerkingsovereenkomst. Met deze overeenkomst wordt onder meer de kans op stageplaatsen en leeropdrachten voor jongeren in het beroepsonderwijs aanzienlijk vergroot.

Wethouder Rensen:"Het leren in de praktijk wordt steeds belangrijker. Het middelbare en voorbereidende beroepsonderwijs zal in de komende jaren steeds meer een beroep doen op het bedrijfsleven voor stageplaatsen en realistische praktijkopdrachten. Anderzijds kunnen bedrijven en ondernemers meer gebruik maken van de kennis van leerlingen en studenten door hen te laten werken aan het oplossen van echte problemen.Via de lokale 'partnerschappen' worden scholen en ondernemers zich meer bewust van elkaars mogelijkheden. Samenwerking is hierop een logisch gevolg."

De eerste stappen in de samenwerking met het basisonderwijs en het bedrijfsleven zijn al gezet, met resultaat. Het Techniek Museum Delft heeft diverse programma's ontwikkeld om techniek bij jonge kinderen onder de aandacht te brengen. Deze programma's bestaan onder andere uit activiteiten voor basisscholen tijdens- en na schooltijd. Betrokken partijen bij dit project zijn: basisonderwijs, voortgezet onderwijs, gemeente Delft, TU Delft/Techniek Museum Delft, VNO-NCW West, Kamer van Koophandel Haaglanden en Technocentrum Haaglanden. Een tweede concreet voorbeeld van samenwerking tussen voortgezet onderwijs, bedrijfsleven en gemeente is de verrijkingsmodule Mechatronica. Mechatronica is een brede technische opleiding, gebaseerd op werktuigbouwkunde, elektrotechniek en ICT en die VMBO leerlingen opleidt tot technische alleskunners.

De Kamer van Koophandel en de gemeente hebben in het afgelopen half jaar een verkenning gedaan naar de mogelijkheden deze samenwerkring vast te leggen. Het resultaat is het project "Op weg naar een samenwerking Onderwijs Bedrijfsleven (SOB) Delft" voor de periode 2006-2008. Het doel is het realiseren van een structuur die de samenwerking tussen bedrijven en beroepsonderwijs in Delft versterkt, daardoor ontstaan van de één-op-één contacten tussen scholen en bedrijven.

Het college is akkoord gegaan met de inhoud en de begroting van E60.000 voor het project SOB Delft. De Kamer van Koophandel en de provincie Zuid Holland ondersteunen de samenwerking.

Noot voor de redactie: (