Den Haag, 31 januari 2006

Vragen van het lid Timmer (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over het voorschrijven van drugs door psychiaters

1.

Hebt u kennisgenomen van het artikel Verslaafden zijn ziek, en dat gedogen wij , waarin directeuren van drie grote instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg pleiten voor het mogelijk maken van het voorschrijven van drugs door psychiaters als onderdeel van de behandeling van psychiatrische patiënten met een verslaving ?

2.

Wat vindt u van dit voorstel?

3.

Bent u met de drie directeuren van mening dat er een fundamenteel probleem is in psychiatrische instellingen waar het gaat om de behandeling van psychiatrische patiënten met een verslaving, bij wie afkicken niet tot de mogelijkheden behoort en daarom dusdanig aftakelen, dat hun stoornissen onmogelijk te behandelen zijn?

4.

Bent u van mening dat het onder bepaalde voorwaarden en voor specifieke patiënten in een psychiatrische instelling voorschrijven van drugs een tussenstap kan zijn naar een meer fundamentelere aanpak van het probleem, namelijk het beschikbaar komen van medicijnen om de zucht naar drugs te beheersen? Zo ja, hoe gaat u dit mogelijk maken? Zo nee, wat is volgens u een (tussen)oplossing voor het door de drie directeuren geconstateerde probleem in psychiatrische instellingen?

5.

Kunt u aangeven wat op dit moment de inspanningen zijn van de farmaceutische industrie om een medicijn te ontwikkelen, dat de zucht naar drugs beheerst? Wat doet de overheid om deze ontwikkeling te stimuleren?

6.

Bent u bereid in overleg te treden met het veld over het voorstel van de drie directeuren? Zo nee, bent u dan bereid om met het veld te zoeken naar een oplossing voor het door hen geconstateerde probleem in psychiatrische instellingen?

7.

Kunt u deze vragen beantwoorden binnen één week beantwoorden?

Volkskrant 30 januari 2006